Eerst zoeken, dan vinden

ninainactie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nina Timmermans is talentencoach bij Zowerkthet.be. De gesprekken die ze met werkzoekenden voert, dragen bij tot zelfacceptatie en zelfvertrouwen. Ze ziet mensen ‘opengaan’ en merkt ontspanning in expressie en houding. Het vertrouwen in eigen kunnen, komt stap voor stap terug. “Er groeit een besef van wie je bent en waar je voor staat,” zegt Nina.

Langdurig werkloos? Adieu zelfvertrouwen
“Zonder succeservaringen kan je zelfvertrouwen en geloof in eigen kunnen afzwakken. Momenten waar je fier op bent, geven je een idee waar je goed in bent en waar je toegevoegde waarde ligt. Wanneer die succesmomenten schaars zijn, kan het zelfvertrouwen afnemen. Mensen willen zich nuttig voelen en iets betekenen voor de maatschappij en de mensen om hen heen. Dit is ook zo voor mensen die slechts tijdelijk zonder job zitten.”

Eerst zoeken, dan vinden
“Ik zie mensen die zich krampachtig focussen op het ‘vinden’ van een job. Ze solliciteren op alle vacatures die maar enigszins aansluiten bij hun interesses. Dit kost tijd en energie en het levert vaak niets op. Verleg de focus naar het ‘zoeken’ van een job die bij je past. Dat is spannend, want het betekent dat je de tijd moet nemen om bij jezelf te rade te gaan: wie ben ik en wat wil ik? Wat maakt mij gelukkig? Wat geeft mij energie? Je hebt er lef voor nodig. Zelfonderzoek is één aspect, maar je moet je aandacht ook richten op je netwerk en je omgeving. Concreet: durf mensen benaderen, bijvoorbeeld via LinkedIn. Vraag door. Toon je interesse. Wees duidelijk: zeg wat je zoekt en waarom.”

Schop onder de kont
“Of ik werkzoekenden soms en schop onder de kont geef? Jazeker, mijn aanmoediging kan die gedaante aannemen. Af en toe is er nood aan wat ‘actie in de taxi’. Bij sommigen is die por gespierd, bij anderen gaat het om een schouderklopje. Tijdens het gesprek stel ik onderzoeksvragen en zorg ik er voor dat mijn gesprekspartner op een andere manier over zichzelf gaat nadenken. Al pratend vindt hij de juiste woorden voor zijn talenten en wat hij nodig heeft om ze effectief toe te passen. Het is voor een aantal mensen vaak vanzelfsprekend hoe zij hun talenten gebruiken, maar duidelijk en helder vertellen over wie je bent en hoe je handelt is een ander paar mouwen.

Vier tips voor meer zelfvertrouwen
1. Bevraag mensen in je omgeving (vrienden, familie, ouders).
Wat doe ik goed, wat kan ik volgens jou, waar zou je me voor opzoeken om iets voor je te doen, wat zou je in een referentie schrijven, waar mag ik fier op zijn? De antwoorden schrijf je neer. Maak een talentenlijst.
2. Heb geduld.
Je bent niet alleen als werkzoekende, het is geen gemakkelijke tijd. Het feit dat je niet meteen werk vindt, betekent niet dat er iets mis is met jou! Je hoeft je dus niet te schamen voor je werkloosheid. Durf hulp te vragen. Zet desnoods je ego en trots even opzij maar verstop je vooral niet.
3. Focus op het positieve.
Train jezelf in te kijken naar wat goed gaat, naar dat wat energie geeft in plaats van energie kost. Leg pen en papier naast je bed. Schrijf twee weken lang elke avond op wat je leuk of goed gedaan vond van jezelf.
4. Denk na over je talenten.
Enkel je talenten kennen is immers onvoldoende. Zet je ze ook effectief in? Benut je ze ten volle? Bevraag jezelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *