Carrièreswitch maken? Zo pak je het aan.

Wat als je ernaar verlangt om iets helemaal anders te doen met je professionele leven? Je bent je job beu of je droomt er al jaren van om dat eigen project uit de grond te stampen of om iets nieuws te studeren. Voor een loopbaanverandering kiezen is geen gemakkelijke beslissing. Wat je nodig hebt is lef, doordachte planning, volharding en onderstaande tips.

Een loopbaanverandering draait meestal niet (alleen) rond geld. De drijfveer is vaak je innerlijke stem die je toefluistert dat er meer in je zit en dat het leven te kort is om vast te zitten in een job die je te weinig voldoening geeft. Die stem kan stil of oorverdovend luid zijn, maar het is altijd de moeite om te ‘luisteren’ naar wat jij diep vanbinnen echt wilt en er dan ook naar te handelen. Een koersverandering doorvoeren is nooit makkelijk, en al zeker niet als het om je professionele identiteit gaat, maar wij loodsen je door het beslissingsproces:

1. Waarom kiezen voor een loopbaanverandering?

Je wilt een nieuwe uitdaging: je bent goed in wat je doet, maar je werkt op automatische piloot. Verwondering, drive, enthousiasme: allemaal zaken die je niet tegenkomt op je huidige werkvloer. Dat comfortabele werkleven maakt je uiteindelijk alleen maar onrustig.

Je voelt je niet goed in je huidige baan: je bent niet trots op wat je doet, je kunt je talenten niet voldoende inzetten, werken kost je meer mentale energie dan vroeger, je gaat regelmatig met tegenzin naar het werk, je leeft voor de vakanties…

Je wilt een hoger salaris: in deze job kan je niet méér verdienen. Je wilt meer inkomsten én meer werkgeluk.

Je droomt ervan te ondernemen: je eigen baas zijn en compromisloos doen waarin jij gelooft. Je wilt uit je comfortzone stappen en berekende risico’s nemen.

2. Hoe pak je het aan?

– Onderschat de risico’s niet

Een loopbaanwissel vraagt om een tijdsinvestering en soms ook om een financiële injectie. Een nieuwe opleiding volgen is niet kosteloos. Om die succesvol af te ronden, zul je minder kunnen gaan werken en zul je meer vrije tijd moeten opofferen.
Zekerheid heb je nooit. Het kan zijn dat je faalt, maar je 80-jarige zelf zal allicht trotser zijn als je probeert en faalt, dan wanneer je eeuwig op dezelfde bureaustoel blijft zitten. 

Praat erover met anderen

Bespreek je plannen met collega’s, vrienden en mensen die al actief zijn in de branche waarin jij terecht wilt komen. Misschien hebben zij nuttige tips of kunnen ze je ergens introduceren. Onderschat nooit het belang van een goed netwerk.
Laat je niet uit het veld slaan door reacties als ‘Zou je dat nu wel doen’ of ‘Je hebt het toch goed voor elkaar’. Je moet natuurlijk realistisch blijven over je plannen, maar laat je geen faalangst aanpraten.

Neem een loopbaancoach

Soms werpt de blik van een professionele buitenstaander het helderste licht. Een loopbaancoach kan je stap voor stap helpen om dichter bij je droomjob te geraken. Hij of zij kan je helpen met benoemen wat je mist in je huidige werk en welke opleidingen je kunt volgen om je echte droomjob te bereiken. De coach helpt je ook om een nieuw cv en LinkedIn-profiel aan te maken. Je hoeft het echt niet allemaal alleen te doen.
De loopbaancoach kan je ook helpen om je vaardigheden op een objectieve manier in kaart te brengen. Niet alleen je hard skills – de concrete kennis over je huidige en toekomstige vakgebied – maar ook je soft skills: je communicatieve vaardigheden, je vermogen om oplossingsgericht te denken…

Doe ervaring op

Neem een paar dagen vrij op je werk, zelfs al is het maar een week, om je te focussen op je nieuwe project. Als je nog geen concreet idee hebt wat je wilt, kun je je vrije tijd gebruiken om posities te verkennen waarin je geïnteresseerd bent. Dat kan vrijwilligerswerk zijn of een informeel interview met mensen die carrières hebben die jij bewondert.

– Bereid je voor op afwijzing

De meeste hr-managers hechten veel belang aan de werkervaring die een sollicitant aanbrengt. Als je in een volledig nieuwe branche start, heb je per definitie weinig ervaring. De meeste recruiters zullen je dan ook proberen ‘nudgen’ naar een job die aanleunt bij je oude baan, maar er hoeft gelukkig maar één iemand te zijn die je wel een kans geeft. Verwacht je dus aan veel afwijzingen en raak niet te snel ontmoedigd.

Carrièreswitch op latere leeftijd

Het is nooit te laat om je leven om te gooien, ook niet als je al wat ouder bent. Mensen hebben soms een beeld voor zich dat ze dakloos worden en onder een brug zullen moeten slapen, dan is het logisch dat je geen stappen durft te zetten. Vermijd fatalistisch doemdenken. We hebben een fantastisch vangnet in ons land. Je hoeft daarbij ook niet gelijk alles op te zeggen, ook steeds meer mensen beginnen een bedrijf naast hun werk.

Blijf binnen hetzelfde bedrijf

Heb je het naar je zin bij je huidige werkgever? Heb je fijne collega’s? Top, maar misschien wil je een switch maken voor je persoonlijke groei. Praat met je werkgever over jouw ambities en de mogelijkheden binnen het bedrijf. Misschien is jouw manager wel bereid om met jou mee te denken omdat hij jouw kennis en ervaring niet kwijt wil raken.

Op zoek naar nog meer loopbaantips? Neem een kijkje op www.zowerkthet.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *