Als je met een nieuwe job start, voelt alles spannend en nieuw. Je weet niet wie je collega’s zijn of hoe je dag er exact zal uitzien. Maar plots, na een aantal maanden of jaren, slaat de verveling toe. Sporadische desinteresse of chronische sleur: hoe blijf je toch gemotiveerd op je werk?
Vind je het moeilijk om ’s ochtends met verse moed aan je taken te beginnen? Betrap je jezelf elke tien minuten op een sluikse blik naar de klok? Het voelt misschien alsof jouw job niet langer bij je past, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Er zijn heel wat dingen die je motivatie ongemerkt doen dalen, maar die wel te verhelpen zijn. Sommige werknemers voelen zich gelimiteerd omdat er weinig doorgroeimogelijkheden zijn, anderen hebben last van een gebrek aan autonomie of een vervelende baas die bedreven is in micromanagement. En dan is er natuurlijk nog de burn-out, één van de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim in ons land. Frequente oorzaken zijn: onrealistische deadlines, te grote workload en te weinig steun op de werkvloer. Gelukkig zijn er efficiënte technieken om je werkmotivatie op te krikken.
Breek grote projecten op in kleine stukjes
Onhaalbare doelen stellen is een gewoonte die je motivatie pijlsnel de dieperik induwt. Het is veel productiever om je te focussen op de vooruitgang die je maakt, niet op de perfectie of op het extreem snel afwerken van bepaalde grote doelen. Breek grote projecten op in kleinere stukken. Zo zal je makkelijker het overzicht bewaren en kan je regelmatig verschillende kleinere overwinningen vieren, wat je automatisch zal helpen om gemotiveerd te blijven.
Beloon jezelf
Wat als je een project afwerkt? Schuif je dan meteen door naar het volgende? Door nooit pauzes in te lassen en stil te staan bij de dingen die je hebt verwezenlijkt, loop je jezelf voorbij. Beloon jezelf, verzamel verse energie. Boek een massage, ga op citytrip of trakteer jezelf op je favoriete koffie: gun jezelf wat tijd om je overwinningen heel bewust te vieren.
Laat je niet afleiden
Als je je moeilijk kan concentreren op het werk en op het einde van de dag een slecht gevoel hebt omdat je weinig gedaan kreeg, kan het helpen om afleidingen tot een minimum te beperken. Als je voortdurend Slack checkt of je mails overloopt, verlies je veel tijd. Zet je ‘push’ meldingen af en sluit je mailbox als je aan een project werkt. Markeer blokjes in je agenda waarin je je mails leest en beantwoordt.
Vind betekenis en waarde in het werk dat je doet
Betekenisvol werk doen, is belangrijker voor je geluksgevoel dan het loonbriefje dat je ontvangt. Denk op een andere manier over je werk na: op welke manier heeft jouw werk impact op anderen? Als je het gevoel hebt dat jouw job een concreet doel heeft dat verder gaat dan het aandikken van de portefeuille van de aandeelhouders van het bedrijf waarvoor je werkt, kan dat je zelfwaarde én productiviteit versterken.
Vergelijk jezelf niet met anderen
Onszelf vergelijken met anderen doen we vaak, maar het is jammer genoeg ook een snelle manier om ongelukkig te worden. De kans is tenslotte groot dat er altijd iemand is die het beter doet dan jou. Vergelijk je niet met anderen, maar met jezelf: documenteer je verwezenlijkingen. Maak een lijstje van alle dingen die je al gedaan hebt waarop je trots bent, en hang dat lijstje in het zicht. Zo train je jezelf om naar jouw eigen sterktes te kijken, en niet naar die van anderen.
Blijf jezelf ontwikkelen
Nog een manier om je motivatie terug te krijgen, is door jezelf uit te dagen en nieuwe vaardigheden te leren. Zeer belangrijk in de competitieve wereld waarin we leven. Volg een training via je werk, woon een conferentie bij, volg een gecertificeerde cursus,.. Die nieuwe kennis zal een blijvende impact hebben op je zelfwaarde en je zin om te werken.
Zoek hulp van buitenaf
Als je de bron van je ontevredenheid niet vindt, kan het perspectief van een buitenstaander helpen. Leg je probleem voor aan een goede vriend of een collega die je vertrouwt. Misschien hebben zij wel constructieve feedback. Je kan ook de hulp van een loopbaancoach inschakelen. Zij hebben veel ervaring en zien het grotere plaatje zodat je beter weet welke stappen je kan zetten. En uiteraard mag je ook steeds mailen naar Kathleen: kathleen@zowerkthet.be.
Op zoek naar andere manieren om je carrière op de rails te krijgen? Lees er alles over op www.zowerkthet.be
Geef een reactie