ZOWERKTHET.BE BESTAAT 10 JAAR

ZoWerktHet viert 10 jarige bestaan

ZoWerktHet is in 2014 in het leven geroepen om schoolverlaters te begeleiden naar de arbeidsmarkt of werknemers die niet meer tevreden zijn met hun huidige werksituatie te heroriënteren. Kathleen Art, Projectmanager bij ZoWerktHet.be geeft meer uitleg.

Kan iedereen terecht bij ZoWerktHet?

“Uiteraard. We geven eerstelijnshulp aan werkzoekenden die niet de tools hebben om naar die officiële instanties te gaan. Zo zijn er mensen die niet direct aan de slag willen of kunnen. Je hebt  mensen die nog in aanvraag zijn voor een erkenning als vluchteling, die wachten op de identificatie van hun nationaliteit en nog geen rijksregisternummer hebben. Ook schoolverlaters en mensen die een carrièreswitch willen maken, behoren tot onze doelgroep.”

Hoe gaat dat in de praktijk?

“Tot 2018 kon je bij ons ook in real life op gesprek in een tijdelijk pop-up kantoor, steeds op een andere plek in de provincie. Na een uur gingen bezoekers met een analyse van hun cv en een hele hoop info naar buiten waarmee ze aan de slag konden. Dit hebben we spijtig genoeg moeten afbouwen omwille van budget- en personeelstekort. Maar met wat we hieruit geleerd hebben, konden we de mensen zeker ook digitaal verder helpen. Zo hebben we online interviews gepost en filmpjes met allerhande tips op de sociale media geplaatst. Nu kunnen de mensen contact opnemen via mail of via het formulier op de website. Ik maak er een punt van om binnen de twee werkdagen te antwoorden.”

De aanpak is dus echt concreet en gepersonaliseerd?

“Inderdaad. Een van de grootste moeilijkheden waarmee werkzoekenden geconfronteerd worden, is het feit dat ze nooit uitgenodigd worden voor een gesprek met een potentiële werkgever. Dat komt dan omdat ze gebruik maken van een standaard cv dat niet goed is opgemaakt en ook niet aangepast is aan de vacature en het bedrijf. Bij ons wordt hun cv in een nieuw jasje gestoken: een nieuwe lay-out, een herformulering, enkele ervaringen en competenties op de voorgrond zetten. Het zijn dikwijls maar kleine dingen. Met een betere opmaak van hun cv en enkele sollicitatietips vergroten werkzoekenden de kans op een uitnodiging bij de werkgever.”

Ook voor heroriëntering geven jullie ondersteuning?

“We zien heel veel veertigers die geen voldoening meer halen uit hun werk en in een routine vervallen. Ik begeleid hen om een weg te vinden uit die impasse. Soms kan jobcrafting al soelaas brengen, maar vaak speelt er meer en gaan we samen op zoek naar oplossingen.

Tot eind 2024 gaat de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Antwerpen door met ZoWerktHet.be. Daarna gaan de kaarsjes uit. “We stoppen noodgedwongen met dit project omdat het steeds minder past bij de hoofdtaak van de POM: het ontwikkelen en herwaarderen van bedrijventerreinen. Maar ik ga wel kijken of het binnen de provincie door iemand anders kan overgenomen worden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *