Job crafting is win-win voor werknemer en werkgever

In een periode waarin er heel wat vacatures moeilijk ingevuld raken, is het voor veel werkgevers van belang om goede werknemers aan boord te houden. Misschien werk je in een leuke werkomgeving, heb je fijne collega’s, past de bedrijfscultuur echt bij jou, maar voel je je niet gelukkig bij je jobinhoud? Zeker wanneer je als werknemer een tijdje binnen een bedrijf werkt, is het van belang om zelf je jobevolutie in handen te nemen. Dat is het moment waarop je aan job crafting gaat doen. En steeds meer zijn werkgevers zich bewust van de noodzaak ervan om hun werknemers enthousiast te houden.

Gelukkige werknemers zorgen voor continuïteit

Heel wat werknemers maken regelmatig de evaluatie van hun loopbaan binnen het bedrijf waar ze werken. Anderzijds zetten veel werkgevers er actief op in om de talenten en mogelijkheden van hun werknemers te laten ontwikkelen en het initiatief hiervoor bij de werknemer te leggen. Dat vertrouwen levert immers een win-win op voor beide partijen.

Werk je graag voor je werkgever, maar raak je wat uitgekeken op je jobinhoud? Dan is het hoog tijd om aan job crafting te gaan doen. Neem de tijd om je jobinhoud, samenwerkingen, je werkomgeving, je manier waarop je denkt over je job onder de loep te nemen. Door die evaluatie te maken, komen ongetwijfeld elementen in je job naar boven die aangepast kunnen worden en waardoor je opnieuw met meer enthousiasme aan de slag kan. 

Werkgevers die het principe van job crafting ontdekken, zien de meerwaarde er ook van in. Door vertrouwen en autonomie te geven aan hun werknemers, stimuleren ze hen en coachen hen om hun job te evalueren en om daarin te evolueren. Het is immers van groot belang voor de werknemer, maar ook voor het team of de collega’s dat het personeel gelukkig is in hun job. Die investering en dat vertrouwen zorgen er voor de werkgever voor dat ze werknemers langer aan boord kunnen houden en niet op zoek moeten naar nieuwe kandidaten.

Bij job crafting gaat het niet om factoren zoals je collega’s of de bedrijfsmentaliteit. Die zitten goed en hoeven voor jou niet te wijzigen. Het gaat wel om de inhoud en werkomgeving waarmee je aan de slag wil gaan. Het zou dan ook voor jezelf, maar ook voor het bedrijf een verlies zijn om niet aan job crafting te doen. Het initiatief hiervoor ligt wel bij de werknemer. Die kan het best zelf inschatten welke talenten hij of zij verder wil ontplooien, wat leuk en minder leuk is aan de job en hoe men wil evolueren binnen het bedrijf. Hoe realistischer die kijk is, hoe meer de job crafting een kans op slagen heeft.

Werken aan je job van de toekomst

Er zijn verschillende manieren om aan job crafting te doen.

  • Wijzigingen in je takenpakket aanbrengen. Door na te denken over je taakinhoud, de hoeveelheid werk, de aard en grootte van je taken, maak je de balans op. Door hierin veranderingen aan te brengen wordt de workload misschien beter of kan je meer taken uitvoeren die beter passen bij je profiel. Dat levert jou meer werkvreugde en de werkgever meer productiviteit op.
  • Je wijzigt de manier waarop je naar bepaalde taken kijkt en het gevoel dat je daarbij hebt. Door de taken die je doet anders te bekijken en het doel ervan in te zien, kan dat een eventueel negatief gevoel wegnemen.
  • Je kan ook veranderingen aanbrengen in de context waarin je werkt. Dat kan zowel fysiek zijn als qua tijd. Misschien ontdekte je tijdens de coronacrisis dat thuiswerk je wel ligt voor bepaalde taken en geeft het je ook een betere work-life balans? Dan kan je met je werkgever overeenkomen om dat structureel te kunnen toepassen op vaste dagen in de week. Of misschien presteer jij beter in de vroege uurtjes en kan je je uurrooster daarop aanpassen zodat je in de namiddag tijd hebt om te gaan sporten?
  • Veranderingen aan de contacten en relaties binnen je job. Deze wijzigingen kunnen er bijvoorbeeld in bestaan dat je meer in een team werkt dan individueel of dat je vaker op klantenbezoek gaat in plaats van op kantoor te werken. Wanneer die relationele verhoudingen je beter liggen, zal ook het enthousiasme voor je job een boost krijgen.

Een professionele partner als klankbord

Hoe kan je voldoening halen uit je job zonder van werkgever te veranderen? Voel je aan dat job crafting de oplossing is om een nakende burn-out of bore-out te voorkomen? Dan kan je daarover met vrienden of familie praten. Zij hebben echter niet altijd de knowhow om je hierin advies te geven. Wil je ondersteuning om het proces van job crafting alle kansen te geven voor jouw persoonlijk verhaal? Vertrouw dan op zowerkthet.be om je hierbij te begeleiden. 

Op basis van je cv, ervaring en capaciteiten kunnen wij mee helpen uittekenen welke aanpassingen voor jou de beste next step zouden zijn binnen het bedrijf waar je werkt.One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *