Solliciteren onder je niveau: goed idee?

Wie onder zijn niveau solliciteert, heeft daar vaak een goede reden voor. Misschien lukt het maar niet om die droomjob te pakken te krijgen of ben je op zoek naar werk dat mentaal minder belastend is. Maar is het wel een goede beslissing om te werken onder je studieniveau, of schiet je dan toch vooral in je eigen voet? 

Als je beschikt over meer vaardigheden, een hoger opleidingsniveau of meer werkervaring dan in de jobomschrijving gevraagd wordt, ben je overgekwalificeerd. Je solliciteert dan onder je niveau en je zal wellicht ook minder betaald krijgen dan wanneer je solliciteert voor werk dat wel is afgestemd op je studieniveau. Klinkt niet zo goed.

Waarom zou je er dan toch voor kiezen om te solliciteren onder je niveau? Daar zijn een aantal redenen voor:

– Het lukt niet om een job op jouw studieniveau te vinden. Je bent al maanden aan het solliciteren en je hebt dringend nieuwe inkomsten nodig aangezien een trip naar de supermarkt elke week duurder lijkt te worden.

– Je zoekt een job die minder verantwoordelijkheid inhoudt zodat je ’s avonds minder gestrest naar huis vertrekt. Vooral jonge ouders willen (tijdelijk) een minder intense carrière hebben.

– Je wil dichter bij huis werken, waardoor je sollicitatiemogelijkheden automatisch kleiner worden. Misschien ben je het beu om elke dag een paar uur in de file te staan of wil je er als mantelzorger vaker zijn voor je zieke moeder of vader.

  • Je werkt in een creatieve sector en de enige kans om ervaring op te doen, is door een onbetaalde stage te doen.

Wat zijn de valkuilen?

Solliciteren onder het niveau waarvoor je gestudeerd hebt, hoeft niet per se een slechte stap te zijn, ook niet als je al een hele tijd op zoek bent naar een job die past bij je diploma. Een ‘gat’ in je cv speelt tenslotte niet in je voordeel. Een tijdelijke job onder je diploma vermijdt een duffe plek op je cv en geeft je bovendien de kans om bedrijfservaring op te doen, wat ook weer nuttig kan zijn voor je verdere zoektocht naar werk.

Anderzijds bestaat het risico dat je blijft hangen in die ’tussentijdse’ job. Zo merkt VDAB dat zodra mensen zijn ingewerkt bij hun tijdelijke werkgever, ze vaak niet meer geneigd zijn om verder te zoeken naar werk op hun niveau. En dat is jammer.
Ook wie bij de overheid werkt, moet oppassen voor lager gekwalificeerde jobs. Zodra je daar aan een carrière begint, zit je vast in een barema en het is niet makkelijk om later nog in een hogere loonschaal te werken.

Hou er rekening mee dat werkgevers soms minder geneigd zijn om je aan te nemen. Je potentiële baas kan redeneren dat het risico dat je gaat vertrekken groot is ten opzichte van een sollicitant met het ‘lagere’ diploma waardoor hij de voorkeur geeft aan die laatste. 

Ook wie ervoor kiest om onbetaalde stages te doen, en dus onder zijn niveau te werken, denkt best eerst na over zijn carrièrepad. Als je in de creatieve sector aan de slag bent, kom je vaak bedrijven tegen die misbruik van je willen maken en je ‘exposure’ bieden in ruil voor gratis werk of een onbetaalde stage. Daar zou je echt je grenzen moeten stellen en jezelf afvragen wat jij net uit zo’n onbetaalde opdracht of stage haalt. Is het dat wel waard? Wil je twee jaar werk hebben, maar dan wel onderbetaald? Kies er alleszins niet blindelings voor. Je hebt de capaciteiten en de opleiding om een werkgever te vinden die je wel naar waarde schat. Je zoektocht zal misschien een heel stuk langer duren, maar in the long run zal je verder raken dan wanneer je op een lager niveau begint te werken, je laat uitbuiten en mogelijk ook nog eens op die plek blijft plakken.

Dé tip

Als je toch kiest voor een job met een lager niveau hebben we één goede tip: doe het als interimmer. Zo ben je niet gebonden aan opzegtermijnen en kan je stoppen wanneer jij het wilt. Zorg ervoor dat je altijd een duidelijk doel voor ogen hebt en weet hoe de rest van je carrière er in ideale omstandigheden moet uitzien. Zo kan je een volgende beslissing meer in de richting van je vooropgestelde loopbaan nemen.

Wil je nog meer sollicitatietips? Meer info over werk zoeken vind je op www.zowerkthet.be 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *