Zo schat je een introverte werknemer naar waarde

Introverte werknemers zijn minder opvallend dan hun extraverte tegenhangers, waardoor ze soms misbegrepen of onderschat worden, of minder kans maken op promotie. Onterecht, want ook zij beschikken over een arsenaal aan waardevolle kwaliteiten.

Wat is introvertie?

Wie introvert is, laadt zich op door tijd alleen te spenderen. Wie extravert is, haalt juist energie uit contact met anderen. Introverten en extraverten bevinden zich dus aan de uitersten van het spectrum, maar de overgrote meerderheid van de mensen zal zich makkelijkst identificeren met een mix van beide persoonlijkheden. De ambivert schippert tussen introvert en extravert, en combineert dus ook het beste van beide werelden.

De kwaliteiten van de introvert

Maar terug naar de introvert: die richt zich liefst op zijn innerlijke wereld, en is daardoor vaak rustig en stil. Sociale prikkels vinden ze vaak vermoeiend. Alles wat met groepen te maken heeft, van vergaderingen tot brainstormsessies, vinden ze doorgaans verschrikkelijk. Eén-op-één contacten zijn dan weer wel heilzaam in de ogen van de introvert. Ze gedijen best in rustige en prikkelarme omgevingen. Introverten zijn echte denkers die pas beslissingen nemen als ze over alle opties hebben kunnen nadenken. Daardoor oordelen ze niet snel, al zijn ze wel geneigd om, eenmaal ze een oordeel hebben, daar ook aan vast te houden. Ze hebben er tenslotte lang over nagedacht.

Ze luisteren en observeren als de beste, waardoor ze eigenlijk heel geschikt zijn als leidinggevende. Ze houden ervan om alleen te werken, want dan komt hun analytisch denkvermogen pas echt goed tot zijn recht. Omdat ze graag zelfstandig werken, en niet veel supervisie nodig hebben, houden ze zich aan gemaakte afspraken en skippen ze nooit een deadline.

Introvert op het werk, alleen maar voordelen!

Introverte werknemers hebben net zoveel te bieden als hun extraverte collega’s, alleen is de gemiddelde werkvloer afgestemd op de psyche van die laatste groep. Het loont dan ook de moeite dat er op managementniveau met een frisse blik naar de kwaliteiten van introverten gekeken wordt:

Verschillen moeten er zijn

Introvert of extravert: er is geen ‘goede’ of ‘slechte’ werknemer. Beide persoonlijkheidstypes hebben hun unieke kwaliteiten. Het is aan het management om de juiste werkomstandigheden te scheppen zodat ieders potentieel optimaal benut wordt.

Kijk verder dan de labels

Ga er niet vanuit dat introverte werknemers per definitie bepaalde taken zullen afwijzen, zoals een klantgesprek of een productvoorstelling. Ze zullen doorgaans geen energie halen uit zulke opdrachten, maar wel voldoening en meer zelfvertrouwen.

Heb oog voor introverte kwaliteiten

De gemiddelde vacature vraagt om extravertenkwaliteiten: een ‘communicator’ die ‘snel kan schakelen’ en liefst ook een ‘hands-on-mentaliteit’ heeft. Zelden lees je vacatures waarin medewerkers met een ‘lange concentratiespanne’ gevraagd worden die ‘een weloverwogen plan’ kunnen uitdenken. Introverte eigenschappen lijken wel tekortkomingen, terwijl die er net voor zorgen dat een werknemer zich goed kan concentreren en nauwkeurig werk aflevert.

Creëer een evenwichtige werkomgeving

Een evenwichtige werkomgeving zorgt ervoor dat zowel introverte als extraverte werknemers kunnen floreren. Een landschapskantoor is de hel voor de gemiddelde introvert. Kleine ruimtes waarin apart of met een klein groepje gewerkt kan worden, zal hen veel productiever maken. Voor de extraverten kun je overwegen om regelmatig brainstormsessies te organiseren zodat ze ideeën kunnen uitwisselen.”

Stel een handleiding op

Laat iedereen een handleiding over zichzelf invullen waarin ze gedetailleerd beschrijven hoe ze graag werken en welke eigenaardigheden ze misschien hebben. Bijvoorbeeld: ‘Als ik zeer geconcentreerd aan het werk ben, zie ik er kwaad uit.’ Een zeer nuttige oefening, zelfs voor teams die al heel lang samenwerken.

Structureer de werkdag

Zorg er bijvoorbeeld voor dat er geen meetings zijn voor 12u30. Zo geef je de introverte collega’s de kans om in alle rust te werken, zonder onderbrekingen of verplichtingen.

Structureer de vergaderingen

Om er zeker van te zijn dat iedereen zijn zegje kan doen tijdens brainstormsessies geef je iedereen vijf minuten tijd om hun ideeën rustig neer te schrijven. Zo hebben introverte werknemers de tijd om hun gedachten te ordenen en nieuwe ideeën te formuleren.

Schat thuiswerk naar waarde

Introverte werknemers zullen drie dagen op kantoor veel aangenamer vinden als ze weten dat ze de overige twee dagen van thuis kunnen werken.

Wil je meer weten over mentale gezondheid op het werk? Over sollicitatietips of heroriëntatie? Je vindt het allemaal op www.zowerkthet.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *