Maar weinig Vlamingen zijn écht gelukkig op het werk. Minder dan een op de vijf, zo blijkt uit onderzoek van de UGent. Hoog tijd om daar iets aan te veranderen! Met onze hulp neem je tijdens de Week van het Werkgeluk (25 tot 29 september) het heft in eigen handen en maak je van jouw werkvloer een plek die je algemene geluksscore net doet stijgen.
Wat betekent werkgeluk?
Een beoordeling maken van wie gelukkig is op de werkvloer is natuurlijk niet zo eenvoudig. ‘Gelukkig zijn’ gaat om een gevoel, en nog vaker om een momentopname. En heeft niet iedereen af en toe een slechte dag op het werk? Om het werkgeluk in Vlaanderen in kaart te brengen, vroegen onderzoekers van UGent@Work vorig jaar duizend Vlamingen in dienstverband op de man af: “Hoe tevreden bent u momenteel met uw job in het algemeen, op een schaal van 1 tot 10?” Het merendeel was redelijk tevreden, maar 1 op 5 gaf aan zich ongelukkig te voelen. Bijna 20% van de Vlamingen ziet de werkplek als een omgeving die hen energie ontfutselt en, behalve de loonbrief, bitter weinig teruggeeft.
Wat definieert ons werkgeluk?
Twee zaken zijn cruciaal voor de mate waarin we ons gelukkig voelen op de werkvloer: de werkeisen waaraan we moeten voldoen en de hulpbronnen die voorhanden zijn. Die twee polen moeten in balans zijn. Te hoge werkeisen zoals een hoge werkdruk, lange werktijden of conflicten met collega’s vreten aan ons geluk. Voorbeelden van hulpbronnen die energie geven zijn: ontwikkelingsmogelijkheden, een fair loon en taakvariatie.
Menselijke relaties blijken net zo zeer een grote bron van werkplezier. Telewerk is dan ook niet voor iedereen de beste oplossing. Wie van thuis werkt, kan minder snel steun zoeken bij collega’s om met stressituaties om te gaan. Van thuis uit kan je natuurlijk wel ongestoord doorwerken, tenzij je kinderen hebt, en ook de combinatie met je privéleven loopt beter. Die afweging moet iedereen dus voor zichzelf maken.
Een positieve leider of baas is ook cruciaal. Als meer dan één derde van de uitingen van de managers negatief is, zal de sfeer kelderen.
Hoe stimuleren we ons werkgeluk?
Werken doen we in de eerste plaats om op het einde van de maand onze facturen te kunnen betalen en af en toe een leuke uitstap te maken of dat nieuwste restaurant uit te testen. Dé drijfveer die je ’s ochtends naar het kantoor duwt, is dus financiële zekerheid, maar dat betekent niet dat het werk geen plaats kan zijn waar je je oprecht veilig en gelukkig voelt.
Met onderstaande tips ligt werkgeluk al iets meer binnen handbereik:
– Kies een job met een werkcultuur die dicht bij jouw persoonlijke waarden en noden aanleunt. Als de algemene sfeer competitief en opdringerig is (teamleden beconcurreren elkaar bijvoorbeeld om het beste resultaat te behalen) zal je werkgeluk wellicht ergens onderaan de ladder bengelen.
– Ontspan na je werkuren en maak tijd voor plezierige dingen. Op die manier onderhoud je een gezonde work-life balance en krijg je je energie terug. In de late avond nog e-mails beantwoorden? Je baas zal er gelukkig van worden, jijzelf put je wellicht emotioneel uit.
– Gebruik de cirkel van Ikigai om jouw purpose te vinden. Wat is dat voor een beestje? De cirkel van Ikigai brengt vier belangrijke topics samen. Waar ze elkaar overlappen ligt jouw purpose: jouw doel, jouw passie. De vier cirkels staan voor:
- Waar je van houdt
- Waar je goed in bent
- Wat de wereld nodig heeft
- Waar je voor betaald wordt/kan worden
Als je een overlapping vindt tussen de dingen waar je van houdt, waar je goed in bent en die een bijdrage kunnen leveren aan de samenleving, heb je jouw ikigai gevonden: jouw sweet spot die je een grote kans geeft om op lange termijn gelukkig te worden op je werk.
Wil je je meer inzetten voor werkgeluk op de werkvloer, en wil je er ook je collega’s bij betrekken? Goed idee, want verbondenheid verhoogt ons geluksgevoel op het werk. Zoek collega-ambassadeurs om samen de schouders te zetten onder een werkgeluk-strategie. Hier alvast een paar ideetjes:
- organiseer een werkgeluk ontbijt op maandagmorgen
- steek een interactieve inspiratiesessie in elkaar over werkgeluk tijdens de lunch
- monitor een discussie over de zin en onzin van werkgeluk
- een geluksmomenten-op-het-werk-muur opzetten
- regel een workshop over het voorkomen van een burn-out en omgaan met stress
- organiseer een Lego Serious Play-sessie om te praten over werkgeluk, waarden of purpose. Dit is een wetenschappelijk onderbouwde methode die organisaties helpt om creativiteit te gebruiken als hefboom voor innovatie.
Ben je op zoek naar een nieuwe werkplek? Wil je je CV laten nakijken of een diploma behalen? Op www.zowerkthet.be vind je de info die je zoekt.
Geef een reactie