Sporten tijdens, voor of na het werk? In 2023 lukt het jou!

vorrbeld van sporten op het werk

Wil je dit jaar meer bewegen, maar heb je geen idee hoe je die drukke werkagenda moet combineren met meerdere sportsessies per week? Dan hebben wij goed nieuws: trek je sportoutfit aan en check onze tips!

Sport je fit in tien minuten

Sporten is gezond. Als je regelmatig je hartslag omhoog stuwt door je lijf in beweging te zetten, verbetert je humeur en slinken de kilo’s op de weegschaal. Maar je vermijdt er ook gezondheidsproblemen mee zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Helemaal terecht dus dat je in 2023 meer wilt sporten. Maar wanneer moet je dat doen? Als je vijftig jaar werkt, slijt je maar liefst 29,4% van je wakkere uren op kantoor of in je thuiswerkstoel. De truc is simpel: begin klein. Uit onderzoek blijkt dat work-outs van amper tien minuten net zo effectief zijn als sessies van anderhalf uur. Op internet vind je superveel tutorials die je thuis op je sportmatje kan uitproberen.

Zoek uit welke sport je graag doet

Sommige mensen gaan graag de competitie aan met zichzelf en doen aan gewichtheffen. Anderen vinden rust in yoga. Vind welke sport of welk type beweging jij graag doet en je ideale sportroutine komt een stapje dichterbij. Wat dacht je van deze?

– Stretchoefeningen net nadat je opstaat geven je een betere houding en verminderen rugpijn. Zelfs als je maar twee minuten stretcht, zal je je lijf je dankbaar zijn.
– Zoek op Youtube naar een stevige workout van 7 tot 10 minuten. Gebruik gewichtjes om de oefeningen zwaarder te maken en je spieren te versterken.
– Yoga: de alltime klassieker voor wie te veel stress heeft (iedereen dus). Doe een paar zonnegroeten en alle spieren, gewrichten, organen én je zenuwstelsel worden gestimuleerd.

Start een sportroutine

We werken lange dagen, maar we zijn ook kwistig met schaarse onze vrije tijd. Van eindeloos scrollen op sociale media tot suffen voor televisie: heel efficiënt gaan we doorgaans niet om met die vrije uren. Uiteraard hoef je niet op elk moment van de dag productief te zijn, maar als je net iets minder lang op je gsm kijkt, lukt het je vast wel om twee keer per dag tien minuten te sporten.

– Sta een halfuurtje vroeger op en doe thuis een snelle work-out. Zo’n sessie werkt gegarandeerd beter dan eender welke koffie.
– Kijk ’s avonds maar half zo lang naar tv en doe een zweterige HIIT-workout in je woonkamer. Perfect om te ontstressen na een lange dag.
– Vermijd die duffe lunchruimte op je werk en doe een stevige wandeling van dertig minuten. – Ook op je werk kan je mini work-outs doen: een paar push-ups tussen calls is al voldoende.

Slaap voldoende

Probeer elke nacht minstens 7u slaap mee te pikken. Als je te weinig slaapt, wordt afvallen of fitter worden moeilijker dan wanneer je uitgerust bent.

– Lees een boek in bed en laat je gsm beneden liggen. Een ouderwetse wekker haalt je net zo goed uit je zoetste dromen.
– Investeer in verduisterende gordijnen.
– Experimenteer in de slaapkamer: sprankel druppeltjes lavendelolie op je hoofdkussen of neem melatonine, een gezond alternatief voor slaappillen.

Eten voor een work-out?

Moet je nu eten voor je sport of niet? Er bestaat geen wetenschappelijk consensus over die vraag, dus doe je gewoon waar jij zin in hebt. Als je af en toe vast, is een work-out in de ochtend misschien wel iets voor jou. Je rolt uit bed, trekt je sportkleren aan en doet een korte sessie in de fitness voor je naar het werk rijdt. Voel je je ’s morgens slapjes? Dan is een work-out na het werk de betere optie. Eet wel niet te veel voor je sport, anders kan je last krijgen van een opgeblazen gevoel.

Zit minder

Als je te lang zit, worden je heupbuigers zwakker. Dat zijn de spieren die ervoor zorgen dat je kunt wandelen en trappen lopen. Door lang te zitten, kan je last krijgen van hoofdpijn en rug- en heuppijn. Een stabureau is een goede oplossing, maar ook regelmatig licht intensief bewegen, is heel gezond.

– Mik op die 10.000 stappen.
– Neem de trap en niet de lift.
Fiets naar het werk.
– Stap een tramhalte vroeger af op weg naar je werk of parkeer je auto een eindje verder.
– Sta recht wanneer het kan. Al staand verbrand je meer calorieën dan wanneer je neerzit.
Die kleine veranderingen in je levensstijl zullen je geen sixpack opleveren, maar je zal er wel gezonder door worden. Zeker in combinatie met een gebalanceerde voeding: veel vezels, groenten en fruit.

Zoek je werk, wil je een diploma behalen of je cv laten controleren? Dan is www.zowerkthet.be de partner die je zoekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *