Zo scoor je een job via sociale media

Wist je dat de manier waarop je je online presenteert een grote invloed heeft op je slaagkansen tijdens een sollicitatie? Bijna drie vierde van de werkgevers screent kandidaten online en bijna 20% heeft weleens een sollicitant afgewezen naar aanleiding van informatie op sociale media. Volg onze tips en maak een goede indruk!

Heb je al gehoord van socialiteren? De term is een samenvoeging tussen ‘solliciteren’ en ‘sociale media’, en bewijst hoe belangrijk je online aanwezigheid is als je naar een nieuwe job zoekt. Veel werkgevers gaan niet alleen naar je cv en je diploma’s kijken, maar ook naar de manier waarop je online overkomt. Bedrijven vinden dus niet alleen je werkervaring belangrijk, maar ook je persoonlijkheid en karakter. En daar krijgen ze online een glimp van te zien. Om het even heel schools te zeggen: om een job binnen te halen, komen je imago en je identiteit best overeen, ook online. Die foto’s waarop je met een pintje te veel op één of andere tafel staat te dansen, haal je misschien beter offline.

Zo gebruik je je sociale media om een job te scoren:

1. Houd je profielen en online cv up-to-date

Jouw online profielen zijn een tweede cv, zeker jouw LinkedIn-profiel. Probeer dus te voorkomen dat je socialmedia-accounts in een ‘coma’ raken. Zorg ervoor dat je je profiel zo volledig mogelijk maakt: studies, werkervaring, maar ook softskills die van pas komen op de werkvloer. Bekijk je profiel door de ogen van een recruiter. Die worden niet wild van halfbakken cv’s.

2. Bekijk je LinkedIn ten gronde

Een half ingevuld LinkedIn-profiel? Dat kan beter.

– vergeet de kopregel niet: je kunt er gebruik maken van trefwoorden, zoals je (vorige) functie of je expertise. Omschrijf jezelf in een beknopt aantal woorden. Denk goed na over de trefwoorden waarop je via die kopregel zal gevonden worden.
– Je summary is het eerste wat mensen lezen. Laat het dus niet leeg! Hier heb je de ruimte om wat uitgebreider over jezelf te vertellen. Wat zijn jouw passies, waarmee kan jij mensen helpen, hoe kunnen ze met jou in contact komen? Zet je e-mailadres er duidelijk bij.
– Hoe meer connecties je hebt, hoe vaker je verschijnt in tweedegraadsconnecties. Als je dertig jaar bent, ken je ongeveer vierhonderd mensen. Die vierhonderd mensen kennen ook weer evenveel mensen. Oftewel: 400 x 400 = een heleboel nieuwe contacten. De kans dat iemand in die tweede laag van je netwerk iets voor jou kan betekenen, is groot.

3. Gebruik professionele foto’s

Een eerste indruk maak je maar één keer, ook als je op zoek bent naar een nieuwe job. Professionele foto’s tonen dat je toegewijd bent en een goede werkethiek hebt. Ze geven een toekomstige werkgever een impressie van hoe je je op de werkvloer zou bewegen. Op Facebook of Instagram toon je misschien graag een mix van foto’s, maar wees je wel bewust van de impact van die foto’s. Ga je graag feesten tijdens het weekend? Geniet ervan, maar post je escapades misschien niet online. Werkgevers zullen je misschien percipiëren als een onverantwoordelijke werknemer, terwijl je eigenlijk heel goed het onderscheid kan maken tussen werk en privé. Maar dat weten zij niet.

4. Maak goede content

Content die relevant is voor jouw vakgebied kan je jobhunt een boost geven. Werkgevers zullen sneller vatten wat jij hen kan bieden, en hoe gedetailleerd jouw expertise juist is. Zoek je werk als marketeer? Dan kan je een informele video maken over de  verschillende marketingstrategieën, en hun voor- en nadelen. LinkedIn is het ideale platform om die content op te delen, maar je kan ook een eigen website maken waarin je de verschillende facetten van jouw werkervaring deelt.

5. Zoek ambassadeurs

Zoek contact met iemand die bij jouw droombedrijf werkt, of zelfs met iemand die jouw ideale job hééft. Het kan later in jouw voordeel werken als die persoon weet wie je bent, wat je doet en waar je naar op zoek bent. Als er een interne vacature vrijkomt, maak jij misschien wel kans om via die online connectie aanbevolen te worden. Zo’n 70% van alle vacatures wordt tenslotte via het interne netwerk ingevuld.

Ben je op zoek naar nog meer sollicitatietips? Surf naar www.zowerkthet.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *