Twijfels over spontaan solliciteren? Niet nodig, gewoon doen!

Vrouw die kijkt naar haar laptop om een spontane sollicitatie te versturen.  Vrouw met groen blouse op zoek naar werk.

Spontaan solliciteren kan je een koude afwijzing opleveren, maar het kan je net zo goed aan de job van je leven helpen. De meeste werkzoekenden proberen via de vaste kanalen hun slag te slaan, maar een spontane sollicitatie kan je net de tactische voorsprong geven die je nodig hebt. Op voorwaarde dat je het goed aanpakt, maar daar helpen we je graag bij.

Een spontane sollicitatie laat zien dat je initiatief neemt en dat je weet wat je wil. Elke toekomstige werkgever is dus bij voorbaat al een beetje gecharmeerd. Maar die medaille voor professionele moed zal je nog net iets sneller verzilveren als je onderstaande tips volgt!

Richt je tot de juiste persoon

Algemeenheden probeer je best te vermijden. Schrijf geen ‘geachte heer/mevrouw’ en stuur je cv al zeker niet naar een generisch ‘info@bedrijf.be’. Kans is groot dat je mail onherroepelijk verloren gaat in een berg andere berichten.

Scan de website en zoek naar een pagina met ‘over ons’ of ‘ons team’. Zoek iemand van HR of personeelszaken. Kijk meteen ook of er bij de huidige openstaande vacatures een mailadres vermeld staat.

Zoek op LinkedIn welke medewerkers relevant kunnen zijn voor je sollicitatie. Misschien de manager van de afdeling waar je graag zou werken? Maak een connectie en voeg een berichtje toe om je intentie duidelijk te maken.

– Via een ouderwets telefoontje en een doortastende, maar vriendelijke houding kan je via het onthaal van het bedrijf vast ook de juiste medewerker bereiken.

Laat je motivatiebrief opvallen

Laat zien dat je het meent en schrijf per bedrijf een sollicitatiebrief op maat:

– Verwoord waarom je het bedrijf zo inspirerend vindt en waarom je er graag aan de slag zou gaan.

– Vermeld de functie die je ambieert en leg uit waarom jij de nodige kwaliteiten in huis hebt.

– Benadruk wat jou bijzonder maakt. Vermeld bijzondere realisaties of kwaliteiten en positieve referenties.

– Kijk op de website of je de tone of voice van het bedrijf kan achterhalen. Zetten ze bijvoorbeeld maximaal in op een klantgerichte aanpak? Benoem dan in je brief waarom jij dé man of vrouw met de juiste soft skills bent.

– Laat je brief aansluiten bij de bedrijfscultuur. Hecht het bedrijf waarde aan sociale vaardigheden of flexibiliteit? Vernoem die termen dan ook op je cv.

Geef niet op

– Als je na twee weken nog geen reactie hebt ontvangen, kan je nog eens contact opnemen. Een goed trucje: doe het wanneer er nieuwe gebeurtenissen of ontwikkelingen zijn in de organisatie of sector die je najaagt.

– Toon dat je je niet laat afschepen door een afwijzing. Wees leergierig en vraag om feedback. Zo maak je gegarandeerd een goeie indruk.

– Blijf je favoriete bedrijf volgen via hun social media kanalen. Zo sta je op de eerste rij als er een functie vrijkomt.

– En maak er je vooral niet te veel zorgen over. Het bedrijf weet dat je geïnteresseerd bent, dus de kans bestaat dat je bovenaan de stapel met kandidaten ligt als er een functie vrijkomt.

Gebruik je netwerk

Ken je (ex-)medewerkers van het bedrijf? Of kennissen die in dezelfde sector werken? Laat hen een goed woordje voor je doen. Deuren openen soms net iets makkelijker als iemand van binnen een handje kan helpen. 

Zoek je nog meer sollicitatietips? Wil je weten hoe je je CV aantrekkelijker maakt? Kijk dan op www.zowerkthet.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *