Mispak je niet: eisen van werkgevers blijven hoog ondanks gigantische vacatureberg

De arbeidsmarkt was nooit krapper dan vandaag. Tegenover twee jaar geleden is het aantal vacatures meer dan verdubbeld, en voor elke vacature zijn er in Vlaanderen minder dan twee werkzoekenden. Dat historisch hoog vacaturecijfer laat werkgevers zweten en doet de ‘war for talent’ nog meer aanzwellen. Goed nieuws voor wie een job zoekt, maar zorgt het er ook voor dat solliciteren makkelijker is dan vroeger?

Vacatureberg blijft groeien

Meer dan 9.000 vacatures voor onderhoudspersoneel raken niet ingevuld. Dik 6.700 bouwvakkers en technici worden met man en macht gezocht, en ook de retail kreunt onder het tekort aan arbeidskrachten, met zo’n 5000 openstaande jobs. De berg vacatures blijft aan een waanzinnig tempo groeien.

Is het echt zo makkelijk?
De jobs liggen voor het rapen en het sollicitatieproces lijkt steeds makkelijker te worden. Tegenwoordig kun je zelfs via een informeel Whatsapp-berichtje solliciteren voor een nieuwe job. Een ‘ouderwetse’ mail sturen of een lang sollicitatieformulier invullen, is lang niet altijd meer een vereiste. Door de techniek van ‘open hiring’ lijkt het zelfs alsof je een job kan scoren zonder je CV door te sturen, laat staan op een sollicitatiegesprek te komen. Je gaat gewoon meteen aan de slag. Even om twee flessen melk bij je plaatselijke supermarkt? Misschien zie je aan de kassa wel een vacature voor winkelmedewerker hangen. Door ‘open hiring’ heb je de job meteen een job te pakken. Of toch niet?

Zelfde eisenpakket
Nieuw werk vinden lijkt tegenwoordig gemakkelijk, iets wat je tussendoor even klaarspeelt, maar de realiteit is uiteraard complexer. Werkgevers verwachten nog steeds hetzelfde van potentiële werknemers. De grootste fout die sollicitanten nu kunnen maken, is denken dat er minder van ze wordt verwacht. Zelfs nu werkgevers zo gretig op zoek zijn naar nieuwe krachten, krijgen nog elke dag tienduizenden mensen een afwijzing in hun mailbox. Populaire functies en gewilde werkgevers zullen het àltijd goed doen. Ze hebben misschien minder jobaanbod, maar hun standaard zullen ze niet verlagen. Je moet nog altijd voldoen aan de vereisten die de werkgever voorop zet. Als jij al een hele tijd aan het zoeken bent en je maar niet geselecteerd raakt, begrijp je hoe moeilijk het kan zijn om nieuw werk te vinden, zelfs vandaag. Duizenden andere werkzoekenden delen jouw frustratie.

Vergroot je kansen
Als je jouw kansen op de arbeidsmarkt wil vergroten, moet je het spel goed spelen. Pas deze drie vuistregels toe en haal het werk binnen die je echt wil:
• Doe onderzoek naar de organisatie, de functie en je gesprekspartners. Als je voorbereid naar een sollicitatiegesprek trekt, laat je zien dat je oprecht geïnteresseerd bent én schiet je minder snel in de stress.
• Oriënteer je op de functie, spreek met mensen, weet wat er speelt. Zo weet je met welke uitdagingen het bedrijf waarvoor je solliciteert te maken heeft. Het toont dat je geïnteresseerd bent in het bredere plaatje en kennis ter zake hebt.
• Denk na over je motivatie. Weet waarom je deze job wilt, want die vraag zal je zeker krijgen tijdens een sollicitatiegesprek. Door er op voorhand over na te denken, kan je snel antwoorden en maak je een zelfzekere en zelfbewuste indruk.

Als je die drie vuistregels hebt toegepast, ben je klaar om te solliciteren. Grijp je kans en profiteer van de bloeiende arbeidsmarkt. De jobhunt is nooit makkelijk, maar als je proactieve stappen zet om obstakels uit de weg te gaan, maximaliseer je jouw kansen!

Zoek je toch wat meer begeleiding bij jouw zoektocht naar werk? Wil je je CV laten controleren of droom je ervan om verder te studeren? Surf naar www.zowerkthet.be en krijg de hulp die je zoekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *