Routines op het werk? Niet zo duf als je denkt!

Dromen van een avontuurlijk leven – en van een uitdagende job – lijkt de norm. Werkdagen die min of meer op die van gisteren lijken, beschouwen we al snel als een verstikkend keurslijf dat ons rechtstreeks in een bore-out stort. Is het beter om routine te mijden? Of kan het ons net gelukkiger en productiever maken op het werk?

Wie een routinematig leven leidt en bijvoorbeeld al jaren in dezelfde nine-to-five zit, wekt doorgaans weinig jaloezie op in zijn omgeving. En toch. Gek genoeg zijn we stiekem allemaal fan van routine. Ons brein is zo geprogrammeerd. Dat blijkt uit onderzoek van Theun Pieter van Tienoven, socioloog aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij vroeg 2700 Belgen tussen 18 en 65 jaar om in een dagboek te noteren wanneer ze welke activiteit uitvoeren. Wat bleek? Tijdens de week zien onze dagen er voor 40 procent hetzelfde uit. Ons leven is dus ongelooflijk routineus en voorspelbaar. Het lijkt misschien saai, maar we kunnen niet zonder die vaste patroontjes.

We gebruiken routines op ons werk, maar net zo goed in ons persoonlijk leven. Wellicht heb je thuis een ochtendroutine. Je moet op tijd opstaan, douchen, de boterhammen van je kinderen smeren en zorgen dat je op tijd op je werk bent. Als je die verschillende stappen volgt, zal je de positieve effecten ervan merken: de kinderen zijn op tijd op school, met een boterham in de hand, en jij arriveert tijdig op je werk. Een leven zonder routines zou verschrikkelijk moeilijk en onvoorspelbaar zijn, en zou ons bijzonder veel energie kosten. Stel je voor dat je elke dag een nieuwe oplossing moet zoeken om je kinderen naar school te brengen. Hopen stress, elke ochtend. Vaste gewoontes zijn dus middeltjes die ons leven aangenamer maken.

Ook op het werk hebben ze hun voordelen. Routines helpen je om:

Consistente resultaten te behalen

Wanneer je een routine volgt die echt werkt, kun je erop vertrouwen dat de uitkomst elke keer hetzelfde zal zijn.

Je stress te verminderen

Routines zorgen ervoor dat je niet elke keer hard hoeft na te denken over hoe of wanneer je iets moet doen. Je weet precies wat je moet doen en wanneer je het moet doen, omdat je dat al hebt uitgezocht. Dat zorgt ervoor dat je meer mentale ruimte hebt om beslissingen te nemen over onverwachte zaken, zoals dat nieuwe project op je werk, en je minder gestresst bent.

Handige gewoontes uit te bouwen

Routines veranderen uiteindelijk in gewoontes, wat betekent dat je er niet langer bewust voor hoeft te kiezen om ze uit te voeren. Je kunt ze bijna hersenloos uitvoeren en ze vragen aanzienlijk minder inspanning. Routines zijn voorspelbare patronen. Ze doen je veilig voelen.

Tijd te besparen

Misschien wel de belangrijkste troef: routines op de werkplek besparen je tijd. Veel tijd. Hoe meer je een proces ritualiseert, hoe gestroomlijnder het wordt. Je wordt vanzelf beter en sneller. Je weet wat je kunt verwachten bij elke stap, dus je hersenen bereiden je altijd onbewust voor op wat er komen gaat. 

Het is duidelijk: routines reduceren je stress en maken je productiever op het werk, maar je mag er ook niet mee overdrijven. Het leven dient niet om te werken, dus houd ook genoeg ruimte voor spontaniteit. Volg je hart, zelfs als dat betekent dat je je routines helemaal moet omgooien. Verlang je stiekem naar een nieuwe job die je écht ligt? Laat de sleur even voor wat ze is en solliciteer.

Op www.zowerkthet.be vind je nog meer informatie over werkgeluk, sollicitatietips en manieren om je cv te verbeteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *