Waarom een video-cv niet alleen voordelen heeft

Kijk je altijd op tegen die motivatiebrief die je moet schrijven als je een nieuwe job zoekt? Dan is een video-cv misschien meer jouw ding. Zo’n video is een kort filmpje tussen 30 seconden en 2 minuten waarin je jezelf voorstelt en je je vaardigheden, ervaringen, creativiteit én karakter benadrukt. Klinkt als de perfecte manier om te solliciteren. Zeker voor digitale millennials, en al helemaal voor Gen Z. Maar pak zo’n video-cv toch met de nodige omzichtigheid aan. De voordelen zijn talrijk, maar er zijn ook nadelen.

VOORDELEN

Een video is authentiek en origineel
Jezelf met woorden beschrijven, zoals je doet in een papieren cv, is niet altijd makkelijk. De video die jij maakt zal jouw stempel dragen. Als je het goed doet, zal jouw persoonlijkheid en uitstraling doorschemeren in het filmpje. Lees dus niet gewoon je cv voor, maar maak een korte pitch waarin je je passie en enthousiasme voor het vak laat zien. Aangezien nog niet veel sollicitanten een video-cv sturen, maak je kans om op te vallen en een goede indruk te maken bij toekomstige werkgevers.

Je triggert de nieuwsgierigheid van de kijker
Als het filmpje goed gemaakt is, zal de werkgever of recruiter nieuwsgierig worden en meer van jou te weten willen komen. Geef beknopte, maar opvallende details over jezelf prijs en de kans dat je op gesprek mag komen, zal alleen maar stijgen.

Jij bepaalt de flow
Je kan een professionele video-editor inschakelen om je te assisteren, maar je kan je video-cv ook gewoon zelf maken. In beide gevallen bepaal jij de flow en de inhoud van het filmpje zodat jouw sterktes er maximaal aan bod komen. Online vind je veel gratis software waarmee je filmpjes kan maken. Canva is een mooi voorbeeld van een eenvoudig platform dat ook voor werkzoekenden met weinig digitale skills erg toegankelijk is.

NADELEN

Je steekt er veel tijd in
Een video in elkaar boksen, vraagt meer tijd dan een klassiek cv schrijven. Dat kan een nadeel zijn als je snel een nieuwe job wil hebben.

Technische problemen
Een professioneel video-cv is vrij nieuw. Niet alle werkgevers zullen het met open armen ontvangen. Als ze het bestand niet meteen kunnen openen of als er technische problemen opduiken, zal jouw video je meer nadelen dan voordelen opleveren.

Je kan er je eerste indruk mee verpesten
Een video kan je imago als werkzoekenden in een paar seconden om zeep helpen. Zelfs de kleinste fout, van een verkeerde uitspraak tot een grammaticaal foutje, kan een afknapper zijn voor je potentiële werkgever.

Ook hr kan afknappen op je video
Onderzoek geeft aan dat recruiters een papieren cv eerlijker vinden dan een video-cv. Een gedrukt cv heeft volgens hen een meer directe link met de job. Het probleem is dat het fenomeen voor veel HR-verantwoordelijken nog onbekend is, en het daarom niet altijd in goede aarde valt.

Denk je dat het video-cv iets voor jou is en wil je het uitproberen? Hou dan rekening met volgende tips: gebruik een statief om te filmen, let op je uitspraak, hou het kort, hou rekening met belichting en gebruik enkel afbeeldingen of muziek die rechtenvrij zijn.

Surf naar www.zowerkthet.be als je meer wil te weten komen over solliciteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *