Er is leven na ontslag.

Hoe maak je werk van een nieuwe job?

Of het nu is omdat je hele afdeling ontmanteld werd, of je werd ontslagen als gevolg van een wereldwijde pandemie of je werd gewoon ontslagen: je job verliezen is altijd moeilijk. Zonder werk zitten is nog meer stressvol als je niet uit eigen beweging bent vertrokken. Maar wentel je niet in je ongeluk. Met een productieve routine en de juiste voorbereiding ben je binnen no-time weer aan het werk.

Verbrand geen bruggen
Wees beleefd en professioneel wanneer je het nieuws krijgt dat je wordt afgedankt. Zelfs als je zonder pardon wordt ontslagen, is dit niet het moment om je minst favoriete manager te vertellen wat je echt van hem vindt. Wees begripvol voor de beslissing en wees gracieus als je vertrekt. Je eerste reactie is misschien woede, maar het is belangrijk om een goede relatie te behouden met het bedrijf en je collega’s.

Hoewel je niet langer met deze mensen zal werken, zal je ze in de toekomst waarschijnlijk weer zien, of het nu bij een ander bedrijf in hetzelfde veld is of bij netwerkevenementen. Als je op goede voet blijft, kunnen ze je misschien zelfs een positieve referentie geven. Het beste voor je carrière is om bij iedereen een zo goed mogelijke indruk achter te laten.

Maak je klaar voor werkloosheid
Zodra de schok van het loslaten is uitgewerkt, is het belangrijk om de balans op te maken van wat je verschuldigd bent en waarvoor je in aanmerking komt. Neem de tijd om je laatste salaris te innen en kijk of je recht hebt op een ontslagvergoeding. Verzamel gegevens over je dienstverband die nuttig kunnen zijn. Controleer vervolgens of je in aanmerking komt voor een werkloosheidsuitkering.

Neem de tijd om je carrièrepad opnieuw te beoordelen
Soms is een wijziging nodig, ook al was het geen verandering die je had verwacht. Nu je toch op zoek moet naar een nieuwe job, heb je een uitgelezen kans om de balans op te maken van je leven en carrière. Ben je tevreden over je loopbaantraject? Was je blij met het werk dat je zojuist hebt verloren? Ben je ontslagen omdat je niet goed paste in de bedrijfscultuur of omdat je niet geschikt was voor de functie? Betekent het feit dat je afdeling is ingekrompen, dat de sector het niet goed doet? Waarom had je deze job in de eerste plaats aangenomen?
Denk na over je waarden en doelen, hoe deze je carrièrekeuzes beïnvloeden en of een verandering misschien wel een goede optie is. Gebruik dit moment om van loopbaan te veranderen, of het nu gaat om het vinden van werk dat je van thuis uit kunt doen, het leren van nieuwe vaardigheden of zelfs verhuizen naar een nieuwe stad met meer mogelijkheden.

Update je cv
Om van je zoektocht naar werk een succes te maken, heb je een goed cv nodig. Het is niet genoeg om je laatste functie bovenaan je oude cv te zetten en dat was dat. Neem de tijd om je cv te herbekijken, zodat je zeker weet dat hij perfect is voor je volgende carrièrestap. De vaardigheden en prestaties die je benadrukt, moeten indrukwekkend zijn voor werkgevers, en het cv-ontwerp moet passen bij de gekozen branche.
Houd er verder rekening mee dat dit niet het laatste cv is dat je zal schrijven. Om een interview te scoren, moet je je cv aanpassen voor elke vacature waarvoor je solliciteert. Het beste cv voor de ene job werkt mogelijk niet voor de andere, dus zorg ervoor dat je je cv afstemt op die specifieke vacature.
Naast de inhoud van het cv, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je cv geschikt is voor de moderne arbeidsmarkt. Als je bijvoorbeeld online solliciteert via een volgsysteem voor sollicitanten, moet je je cv voor ATS (applicant tracking system) optimaliseren. Als je op zoek bent naar een functie die een sterke online aanwezigheid vereist, maak dan een online profiel dat je werkgeschiedenis of laat zien of een portfolio. Als je alleen een eenvoudig PDF-cv nodig hebt, zorg er dan voor dat die goed is opgemaakt en gemakkelijk te lezen is.

Maak je verhaal duidelijk
Bereid je na een ontslag ook voor op een vraag die interviewers zeker zullen stellen en het is belangrijk dat je er een goed antwoord op hebt voorbereid. Als je bent ontslagen en de omstandigheden waren niet zo fraai, doe dan toch nog je best om een positieve draai aan de situatie te geven. Neem indien nodig verantwoordelijkheid en laat zien dat je van de ervaring hebt geleerd. Je hebt misschien iets specifieks over dat soort werk geleerd, maar de les ging misschien ook over jezelf. Misschien heb je geleerd dat je in de verkeerde sector zat, of dat je het beste werkt in een bepaald soort omgeving. Misschien ontdekte je dat de bedrijfscultuur niet bij je paste, of dat de functie niet aansloot bij je opleiding. Wat je ook doet, praat niet met je vorige werkgever en, belangrijker nog, lieg nooit.

Gebruik je netwerk
De beste manier om een job te krijgen, is via je professionele netwerk en de beste manier om mensen in je netwerk te laten weten dat je op zoek bent naar een job, is door het hen te vertellen. Het verliezen van je job kan in het begin beschamend zijn, maar je moet je niet schamen voor het gegeven dat je op zoek bent naar nieuw werk. Vertel iedereen die wil luisteren dat je aan het solliciteren bent. Het kan zijn dat je je voorbereide antwoord moet gebruiken op de vraag waarom je op je laatste functie bent ontslagen, maar het is belangrijk om mensen te laten weten dat je op zoek bent naar een nieuwe functie, zodat ze je kunnen helpen. Als ze dat weten, kunnen ze je aanbevelen als er zich een kans voordoet bij hun bedrijf, of je laten weten of ze een veelbelovende vacature hebben gezien. Het gebruik van dergelijke connecties is een belangrijk onderdeel van het vinden van een nieuwe job.
Zorg ervoor dat je LinkedIn-profiel up-to-date is en dat het zo is ingesteld dat werkgevers en recruiters je kunnen vinden. Heb je andere social media zoals Twitter of Facebook, dan kun je deze tools ook gebruiken bij het solliciteren. Plaats je online cv op sociale media en volg influencers en recruiters in je branche die mogelijk nieuwe kansen of netwerkevenementen vermelden die je kunt bijwonen.

Behandel solliciteren als een job op zich
Het is prima om een week of twee vrij te nemen als je het je kan permitteren, maar als je klaar bent om te solliciteren, is het tijd om aan het werk te gaan. Behandel je zoektocht naar een job als een job op zich. Door elke dag een aantal uren voor je sollicitatieproces in te plannen, kan je ervoor zorgen dat je aan het werk blijft en niet verdwaalt in al die hervonden vrije tijd.
Elke dag duidelijke doelen stellen kan helpen om het zoeken naar werk efficiënter te maken. Bijvoorbeeld: je zou het doel kunnen stellen om elke dag op 5 vacatures te solliciteren, of om elke dag 4 uur naar werk te zoeken. Als je echt toegewijd bent, maak dat dan 8 uur. Je kan zelfs bepaalde momenten van de dag inplannen voor bepaalde onderdelen: ’s ochtends door de vacaturesites bladeren, na de lunch contact opnemen met mensen in je netwerk en ’s avonds op de hoogte blijven van nieuws uit de sector. Met de juiste mentaliteit kan werkloosheid veel werk zijn.

Blijf positief
Werkloosheid is in de beste tijden moeilijk, en dit geldt des te meer als je sector bezuinigt of als je denkt dat je ontslag je vooruitzichten kan schaden. Om een goed humeur te behouden, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je je even veel op je gezondheid concentreert als op je carrière. Een job vinden zal niet eenvoudiger zijn als je de hele tijd gestrest bent. Vooral als je alleen woont, breng je misschien uren van je dag in eenzaamheid door waar je ze ooit met collega’s hebt doorgebracht, en deze overgang kan moeilijk zijn. Gezonde gewoonten, zoals het onderhouden van contact met vrienden, het plannen van regelmatige pauzes en het in stand houden van je conditie, kunnen het zoeken naar werk draaglijker maken. Blijf ijverig, maar blijf ook gezond. Met de juiste routine kom je misschien nog gelukkiger uit de werkloosheid dan toen je begon.

Artikel gebaseerd op een bijdrage van visualcv.com.
Vrij vertaald door Kathleen Art

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *