Je hele sociale leven is opgebouwd rond relaties. De band tussen jou en je familie, tussen jou en je vrienden, maar ook tussen jou en je collega’s houden allemaal een relatie in. Die zijn niet altijd simpel, en kunnen in sommige gevallen zelfs heel complex worden. Wat als je professionele relatie bijvoorbeeld plots verandert in een romantische relatie? Of wat als je baas – of werknemer – ongepast is naar jou toe? ZoWerktHet zet een aantal vragen op een rijtje over hoe je kunt omgaan met bepaalde relaties op het werk. – Elise Coppens
Kan een werkgever een relatie op de werkvloer verbieden?
Elke werknemer heeft recht op een privéleven, bijgevolg kan een werkgever romantische relaties op het werk niet verbieden volgens de wet. Word je verliefd op een collega en draait het uit in een serieuze relatie? Dan kan je voor jezelf beslissen, samen met je collega en partner, of je dit wil melden op het werk of niet. Je kan naar een vertrouwenspersoon binnen de HR-afdeling stappen of rechtstreeks je baas inlichten.
In sommige bedrijven staat in het arbeidsreglement vermeld wat er in dat soort situaties verwacht wordt van de werknemers, check dat dus even om zeker te zijn. Staat er niets over in? Dan ben je wettelijk niet verplicht om het te vertellen op de werkvloer. Hou er wel rekening mee dat dit allemaal alleen geldt wanneer de romantische relatie buiten de werkuren de professionele context niet beïnvloedt: hou werk en privé dus zo gescheiden mogelijk. Wanneer een relatie tussen collega’s daarentegen een negatieve impact heeft op het functioneren van het bedrijf kan de werkgever wel beslissen om in te grijpen.
Gaat het om een relatie tussen jou en je baas? Dan is het een goed idee om na te denken over hoe jullie dit willen communiceren en om te kijken of er nergens belangenvermenging in het spel is. Is het jouw rechtstreekse baas? Dan is het misschien een goed idee om bijvoorbeeld van afdeling te veranderen. Bekijk de situatie objectief en zet alle opties op een rijtje.
Hoe ga je om met complimenten van andere werknemers en/of je werkgever?
Hoewel iedereen graag complimentjes krijgt, is de context van dat complimentje heel belangrijk. Complimenteert jouw baas of een collega jou met die presentatie die je net hebt gegeven? Dan ben je waarschijnlijk ontzettend blij. Heeft je baas of een collega het daarentegen elke dag over hoe goed je er wel niet uitziet in dat ene kleedje, en geven ze voortdurend opmerkingen waardoor je jezelf ongemakkelijk voelt? Dan mag je die persoon in kwestie daar zeker over aanspreken, of een vertrouwenspersoon om raad vragen als je niet goed weet hoe je daar mee moet omgaan. Onthoud dat je altijd in je recht bent om aan te geven wanneer iets een negatieve impact heeft op jou. Vind je dat moeilijk omdat het je baas is? Praat dan met een collega of met iemand van HR om te kijken hoe jullie dit het best constructief kunnen oplossen.
Wat als er sprake is van machtsmisbruik in een relatie tussen werkgever en werknemer?
Machtsmisbruik in een werkcontext kan zich op veel verschillende manieren uiten. Voorbeelden hiervan zijn grensoverschrijdend gedrag van werknemer naar werknemer, van werkgever naar werknemer of van werknemer naar werkgever toe. Dat grensoverschrijdend gedrag heeft niet altijd per se een seksuele connotatie, maar kan evengoed te maken hebben met pestgedrag of zelfs geweld op het werk, maar evengoed met het geven of afnemen van een bepaalde promotie vanwege een persoonlijke relatie.
Ben je slachtoffer of getuige van een type machtsmisbruik in de werkcontext? Bekijk dan het preventiebeleid dat voor jouw werkplek is opgesteld. Betreft het probleem de baas? Zoek dan een vertrouwenspersoon met wie je samen kan kijken naar je opties. Dat kan zowel iemand binnen de professionele als persoonlijke context zijn. Denk hierbij aan iemand van HR, je beste vrienden of een derde onafhankelijke persoon.
Een werkgever moet er alles aan doen om dit type machtsmisbruik op de werkvloer actief te voorkomen. Je kan hier zowel op je werk zelf wanneer het om een andere werknemer gaat, of bij externe hulporganisaties of collega’s, wanneer het om je werkgever gaat, melding van maken. Daarbij kan een informele klachtenprocedure opgestart worden, waarbij je samen met een vertrouwenspersoon en/of preventieadviseur kan proberen tot een oplossing te komen. Dit kan uitmonden in een interne formele procedure of een externe gerechtelijke procedure afhankelijk van de context. Zit je hierover met nog meer vragen? Bij ZoWerktHet luisteren we altijd naar jouw werkproblemen en proberen we actief met jou naar een constructieve oplossing te zoeken waardoor jij jezelf uiteindelijk weer beter voelt en niet meer moet kampen met angst op de werkvloer.
Zit je na het lezen van dit artikel met nog meer vragen, of zit de situatie waarmee jij zit niet tussen deze vragen? Aarzel dan niet om ZoWerktHet te contacteren om te vragen wat jouw rechten zijn in bepaalde situaties. Het platform staat open voor iedereen, en biedt graag een luisterend oor of hulp waar nodig.
Geef een reactie