Waarom je nét naast die job greep

Er zijn drie manieren waarop een personeelsmanager reageert op sollicitaties: “Hij is een fantastische kandidaat”, “Ze is een duidelijke nee” en “Eh, misschien?”.

Hoewel je vaak zeker weet wanneer je in de eerste categorie valt (hallo, interview!), ben je bijna altijd in het ongewisse over in welke van de laatste twee categorieën je valt. De afwijzingsbrief zegt immers nooit: “… maar het scheelde niet veel, we hadden je bijna wel gekozen. Als onze eerste-keuzekandidaat toch nog zou afhaken of niet voldoen en onze tweede keuze werd gearresteerd, hadden we je zeker en vast een kans gegeven. ‘

Laten we, in de veronderstelling dat je dit artikel blijft lezen, aannemen dat je die “Eh, misschien?” kandidaat bent. Misschien zelfs een sterke misschien kandidaat. Hoe kun je jezelf over de rand duwen?

Hier zijn vijf manieren.

1. Controleer of al wat je opstuurde door iedereen te openen is
Feit: het gebeurt vaker dan je denkt dat personeelsdiensten de toegezonden cv’s niet eens kunnen openen. Deze kandidaten verdwijnen in de “misschien” stapel, om op een later tijdstip op LinkedIn op te sporen. Maar die latere datum komt meestal niet. In de drukte waar HR managers overspoeld worden met cv’s die wel open gaan, raakt de niet te openen cv verloren.
De beste manier om dit te voorkomen, is door je cv naar vijf vrienden te sturen. Vraag ze allemaal om hem te openen op hun computers en hun smartphones.

2. Stuur je sollicitatiebrief naar een persoon die bij het bedrijf werkt
Je CV is perfect, je sollicitatiebrief beantwoordt alle vragen, maar is gericht aan “Personeelsdienst”. Ergens op het World Wide Web staat de naam van een persoon die werkt op de afdeling waarbinnen je solliciteert.
Een drukke HR manager interpreteert dit als “Wie de tijd niet neemt om mijn naam te vinden, vind ik te lui om aan te nemen”.  Neem de tijd om een ​​naam op te sporen – LinkedIn, teampagina’s op de corporate site-  ergens moet hij te vinden zijn. Bel desnoods even naar het bedrijf in kwestie.

3. Volg alle instructies
Lever aan wat er binnen de procedure van een bepaalde aanwerving wordt gevraagd.
Als er bijvoorbeeld wordt gevraagd twee schrijfvoorbeelden over een bepaald onderwerp in te dienen, volstaat het niet een link naar je portfolio door te geven. Neem  de tijd om de instructies te lezen. Lees ze daarna opnieuw. Het volgen ervan maakt het leven van de rekruteringsmanager niet alleen gemakkelijker (punten voor jou!), maar het laat ook zien dat je gedetailleerd bent en in staat bent om projecten van begin tot eind op te volgen.

4. Zorg ervoor dat je online aanwezigheid je er leuk uit laat zien, maar niet té leuk
Het eerste wat rekruteerders doen als ze een kandidaat vinden die ze leuk vinden, is controleren of ze wederzijdse vrienden hebben op Facebook. Vervolgens gaan ze kandidaten opsnorren op Twitter en Instagram.

Een aanwerver wordt terughoudend om je op te bellen voor een interview, wanneer je social media-profielen laten zien dat je alleen maar kunt drinken, feesten en Instagram-filters op je fake smile foto’s plakt. Dus hoewel je je profielen hebt opgeschoond en alle aanstootgevende foto’s hebt verwijderd, geef je misschien nog steeds de verkeerde indruk.

5. Wees Googleable
Vooraleer je solliciteert is het aangeraden jezelf eens te Googelen. Zorg ervoor dat je LinkedIn pagina verschijnt. Als je een vaak voorkomende naam hebt (of, erger nog, je naam met die van een beroemdheid deelt), is dat nog meer een reden om jezelf te markeren op sociale media.

Voilà, nu ken je vijf tips die je kandidatuur verplaatsen van de  “Euh, misschien” naar  de “Ik moet deze persoon meteen hierheen krijgen”-stapel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *