Wat je best antwoordt op de vraag: “Wat is je zwakke punt?”

pinocchioWat antwoord je op een sollicitatiegesprek als men je vraagt naar je zwakste punt? Velen adviseren dan van een negatieve eigenschap boven te halen die er eigenlijk geen is, zoals “koppig” of “perfectionist”. Maar dat klinkt zelden gemeend, plus: het kan een beetje snoeverig en zelfs arrogant overkomen. Wat zeg je dan best wel?

De adviseurs van Stepcase Lifehack gaven me deze tip: kies een zwakke eigenschap die niet relevant is voor de job waarvoor je solliciteert. Bijvoorbeeld:

“Boekhouden is niet echt m’n ding. Ik heb de basis ervan wel een beetje door, maar de echte gedetailleerde berekeningen zijn aan mij niet besteed. Daarom net solliciteer ik voor deze baan bij jullie HR afdeling. In die functie kan ik mijn vaardigheden die ik optimaal beheers aanscherpen terwijl ik me niet hoef bezig te houden met zaken waar ik te weinig van af weet, zoals boekhouden.”

Op deze manier antwoord je oprecht en eerlijk, zonder dat je je kansen voor de job op het spel zet. Niemand verwacht dat je perfect bent, en niemand verwacht dat je dingen kunt die niet relevant zijn voor de job in kwestie. Daarenboven zal je eerlijkheid als erg verfrissend worden ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *