Zoektocht naar je eerste job

RobbyIs het nadelig om een job aan te nemen die onder je niveau ligt?

Robby Vanuxem: Ervaring wordt door veel bedrijven als heel belangrijk aanzien. Kandidaten zijn na een eerste werkervaring immers volwassener en rijper en weten beter wat ze willen. Veel bedrijven vinden het daarom positiever dat kandidaten al gewerkt hebben onder hun niveau dan helemaal niet. Starten onder je scholingsniveau in afwachting van een job die aansluit aan je scholingsniveau kan trouwens ook een teken van motivatie zijn. De valkuil bestaat alleen dat je niet blijft uitkijken naar de gepaste job. Let er vooral op dat je geen 5 jaar onder je niveau werkt, want dan wordt het alleen maar moeilijker om weer iets op niveau te vinden.

We adviseren pas afgestudeerde kandidaten wel om binnen het domein te starten waar ze met hun diploma finaal in terecht willen komen. Een Master Elektronica-ICT bijvoorbeeld die een IT-rol wil op Master niveau (denk maar aan Functioneel Analist) doet er goed aan te starten in een IT-helpdesk waarbij hij support kan geven op specifieke bedrijfssoftware applicaties. Op die manier leert hij bedrijfsprocessen kennen en bouwt hij een zekere bagage op die bruikbaar is voor zijn toekomstige rol. De keuze voor het domein IT is dan wel cruciaal.

Wat is de aanbevolen zoektijd?

Robby Vanuxem: Je zoektocht mag niet te lang duren. Als je na zes maanden nog geen job hebt gevonden als pas afgestudeerde dan zal je je zoektocht in vraag moeten stellen: solliciteer ik wel voor de juiste vacatures? Daarom zijn wij er ook als selectiebureau, we bekijken samen met de kandidaat welke mogelijkheden er zijn zonder enkel te mikken op jobs die perfect aansluiten bij het behaalde diploma. We noemen dit onze kandidaten ‘stretchen’, namelijk hun profiel breder in de markt zetten dan hoe de kandidaat het zelf aanvankelijk, en soms te eng, zag.

Na zes maanden is het aan te raden om minder kieskeurig te zijn en een job aan te nemen onder je niveau, weliswaar weloverwogen: een marketeer die kiest voor een administratieve functie bij Coca Cola kan die keuze goed verantwoorden als hij/zij een job zoekt in marketing: Coca Cola is een groot, internationaal bedrijf met een groot marketing team en doorgroeimogelijkheden. Maar kiest hij voor een administratieve functie in een klein bouwbedrijf dan valt dat minder makkelijk te verantwoorden.

Is overscholing nadelig?

Robby Vanuxem: We merken in bepaalde sectoren, denk maar aan supply chain & logistics, een tendens naar overscholing. Veel afgestudeerden hebben twee master diploma’s wat ergens toch voor een devaluatie op de markt zorgt. Mensen met te veel diploma’s hebben het ook niet altijd gemakkelijk op de arbeidsmarkt.  We merken trouwens uit ervaring dat het diploma niet altijd de doorslag geeft. Voor een succesvolle carrière spelen er ook andere factoren mee.

Welke tips heb je voor pas afgestudeerden?

Robby Vanuxem: Het zoeken naar een job is vaak frustrerend en vermoeiend. Maar er zijn verschillende manieren om met afwijzing om te gaan. De belangrijkste boodschap is om niet op te geven. Verfijn je zoektocht en wees geduldig.

Enkele fouten die je bij het zoeken naar een job kan maken:

  • Je stelt je CV niet waarheidsgetrouw op
  • Je solliciteert voor alle functies die op je pad komen
  • Je stemt je motivatiebrief niet af op de vacature
  • Je social media profielen zijn onprofessioneel
  • Je volgt je sollicitaties niet op

Start je zoektocht dus op een weloverwogen en strategische manier. Haast zorgt er alleen maar voor dat je het zoeken beu wordt.

Het helpt ook om je ambitie en doel voor ogen te houden. Zo zorg je ervoor dat je minder snel zal afwijken van het pad dat je wil bewandelen. Stel bijvoorbeeld een vijfjarenplan op:

  • Waar wil ik over vijf jaar staan?
  • Hoe wil ik dat bereiken?
  • Hoe weet ik wanneer ik mijn doelstelling heb bereikt?

Als je dit weet, zal je je een stuk zekerder voelen bij het overwegen van vacatures.


Tekst: Lisa Van Den Heuvel

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *