10.000 uur oefenen om ergens krak in te zijn

baumgartnerDeze tekening is gemaakt door Felix Baumgartner toen hij vijf jaar oud was.
De man die van 39 kilometer hoogte is gesprongen met weinig meer dan een parachute wist op die jonge leeftijd schijnbaar al wat hij wilde.

Jongetjes als Wesley Sneijder liepen altijd met een bal aan hun voet. Rocker David Bowie vertelde dat hij in de eerste klas een plastic saxofoon kreeg en wist dat hij musicus wilde worden. Baumgartner was overduidelijk gefascineerd door parachutespringen.

Volgens neuroloog Daniel Levitin van McGill University in Montreal heeft een mens ongeveer 10.000 uur oefening nodig in een bepaalde activiteit om er erg goed in de worden. Dat betekent dat je al vroeg moet beginnen, bij voorkeur als je nog een kind bent. Levitin concentreerde zich op violisten en ontdekte dat vijf jaar de beste leeftijd is om met het instrument te beginnen.

Tegen de tijd dat de violist 20 jaar is, speelt hij of zij bij drie uur oefenen per week op topniveau. Levitin – die zich specialiseert in het effect van muziek op ons brein – ontdekte duidelijk een verschil tussen violisten die maar 8000 uur hadden geoefend (die waren goed, maar niet geweldig) en musici die 10.000 achter de kiezen hadden.

Journalist Malcolm Gladwell deed onderzoek onder de meest succesvolle mensen ter wereld en kwam er achter dat de ’10.000 uur regel’ geldt voor veel meer beroepen en activiteiten. Hij schreef er het boek Outlier, Why Some People Succeed and Others Don’t over. Bill Gates ontsnapte als kind ‘s nachts om in de bibliotheek te kunnen programmeren. De Beatles speelden 1200 concerten voor ze beroemd werden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *