7 vragen beantwoord om succesvol aan een vakantiejob te beginnen

Met de zomer die er weer aankomt en de bijbehorende vakantie die lonkt, is het als student altijd een goed idee om een extra centje bij te verdienen. Een avond op café, etentjes op restaurant, die nieuwe smartphone of een reis betalen zichzelf jammer genoeg niet. Een vakantiejob komt dus als geroepen! Hoe begin je dan aan de zoektocht naar een vakantiejob? En waar moet je als student zeker rekening mee houden? Zowerkthet.be legt uit hoe het werkt.

Wat is een vakantiejob?

Een vakantiejob of een studentenjob is een vorm van arbeid die je uitvoert wanneer je in hoofdstatuut staat ingeschreven als student. Dat houdt in dat je moet ingeschreven zijn aan een erkende onderwijsinstelling, dat je daar lessen volgt en dat je geen uitkering mag krijgen, met uitzondering van een leefloon. In je overgebleven vrije studententijd zoals bijvoorbeeld op weekavonden, in weekends en in vakanties kun je die studentenjob uitoefenen.

Aan een vakantiejob is een specifiek type contract verbonden, wat het verschil maakt met een gewone job. Door deze overeenkomst voor tewerkstelling van studenten word je beschermd door de arbeidswetgeving. Die bepaalt hoeveel je mag werken en wat je rechten zijn. Belangrijk om te weten als student, want zo loop je niet het risico dat je jezelf laat kennen en kom je niet voor verrassingen te staan.

Hoe oud moet je minimum en maximum zijn voor vakantiewerk?

De meeste jongeren kunnen vanaf een minimumleeftijd van 15 jaar officieel beginnen werken als jobstudent, op voorwaarde dat je de eerste twee jaren secundair onderwijs achter de rug hebt. Is dat niet het geval? Dan mag je een vakantiejob doen vanaf 16-jarige leeftijd. Een maximumleeftijd is er niet. Zolang je in hoofdstatuut student bent en dit kunt bewijzen, mag je een studentenjob uitvoeren.

Wat kan je doen als vakantiejob?

Een vakantiejob kan heel gevarieerd zijn. Zo kun je bijvoorbeeld in de horeca werken door op te dienen in een restaurant, drankjes rond te dragen op café of op zaterdagochtend in de bakker verse pistolets te verkopen. Je kunt ergens schoonmaken, werken in een supermarkt of een andere soort winkel, klusjes doen, en ga zo maar door. Elke officiële job waar je een contract kunt krijgen en die gebeurt in veilige arbeidsomstandigheden is in principe een geschikte vakantiejob.

Wat verdien je gemiddeld met een vakantiejob?

Voor een vakantiejob geldt net zoals bij een gewone job een minimum uurloon dat in verhouding is tot je leeftijd. Zo ben je er zeker van dat je een eerlijk loon krijgt voor het werk dat je levert. Het loon dat je ontvangt, varieert op basis van je functie, je leeftijd en de sector of het bedrijf waarin jij actief een vakantiejob uitvoert. Hieronder vind je het gewaarborgde bruto uurloon:

leeftijduurloon in euro
16 jaar of jonger6,9868
17 jaar7,5857
18 jaar8,1846
19 jaar8,8735
20 jaar9,3823
21 jaar of ouder10,0153

Tip: Voor die vakantiejob meld je jezelf best aan op de onlinetoepassing student@work via mysocialsecurity.be, zodat je een handig overzicht hebt van je gewerkte uren. Je mag op een vakantiejob per jaar 475 uur werken aan een verlaagde sociale bijdrage. Vanaf het moment dat je meer dan die 475 uur werkt, betaal je een normale sociale bijdrage en houd je minder van je loon over.

Waarom een vakantiejob uitoefenen?

Dat het studentenleven duur is, dat weten we allemaal. In een vakantie hou je ook nog eens meer tijd over om leuke dingen te gaan doen, waardoor je altijd wat geld kunt gebruiken. Het feit dat je dit artikel bent beginnen lezen, betekent waarschijnlijk wel dat je een doel in je achterhoofd hebt om die centjes aan te spenderen. Daarnaast staat een vakantiejob al mooi op jouw cv voor later, en doe je ervaring op die je ongetwijfeld in je latere jobs kunt inzetten. Win-win!

Hoe zit het met vakantiejobs in coronaperiode?

Veiligheid op de werkvloer is altijd cruciaal. Preventie vanuit de werkgever en vanuit jijzelf als werknemer is daarom ontzettend belangrijk. Door de pandemie is er vanzelfsprekend een extra laag aan die preventie toegevoegd. Zo is het van groot belang dat je heel duidelijke instructies krijgt over de werking van het bedrijf in coronatijden én dat iedereen de hygiënemaatregelen toepast. Zo bescherm je jezelf, je familie, je collega’s en iedereen in je omgeving. Heb je het gevoel dat er iets niet veilig verloopt? Aarzel dan niet om contact op te nemen en de situatie te bespreken. Jouw veiligheid gaat voor op alles.

Hoe vind je een vakantiejob?

Ben je op zoek naar een vakantiejob, maar weet je niet goed hoe je die zoektocht moet aanpakken? Dan kan zowerkthet.be een hulpmiddel zijn voor jou om makkelijker aan een vakantiejob te geraken. Klik op ‘Ik wil werk’ op de website en vul de nodige gegevens in. Eens we jouw profiel binnenkrijgen, bekijken we samen hoe we je kunnen helpen. Verder vind je op de website veel handige tips over hoe je best jouw cv opstelt of hoe je een sollicitatiegesprek aanpakt. Op die manier laten wij jou zien hoe het werkt, zodat jij binnenkort zélf aan het werk kunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *