Acht lastige vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Lees deze vragen en formuleer je eigen antwoorden erop. Zo bereid je je goed voor op een sollicitatiegesprek. Niets maakt meer indruk op een potentiële werkgever dan een kandidaat die een antwoord klaar heeft voor elke vraag die er op hem af komt.


1. Waarom zouden we jou moeten aannemen?

Hier heb je de kans om jezelf echt te verkopen. Je moet kort en krachtig je sterke punten, je kwalificaties en wat je nog meer in je mars hebt, uiteenzetten. Let er echter wel op dat je deze vraag niet al te algemeen beantwoordt. Bijna iedereen zegt dat hij/zij hard werkt en gemotiveerd is. Onderscheid jezelf door je gesprekspartner over die kwaliteiten te vertellen die uniek zijn voor jou.

2. Waarom wil je hier werken?

Dit is een van de vragen die gebruikt worden om na te gaan of je je huiswerk hebt gedaan. Je moet nooit naar een sollicitatiegesprek gaan tenzij je bekend bent met het bedrijf, de koers en de bedrijfstak waarbinnen het opereert. Wanneer je je onderzoek hebt gedaan geeft deze vraag je de kans om initiatief te laten zien en aan te tonen hoe jouw ervaring en kwalificaties passen bij de behoeften van het bedrijf.

3. Wat zijn je grootste zwaktes?

Beantwoord deze vraag eerlijk, maar toon aan hoe je je zwaktes hebt omgezet in krachten. Wanneer je bijvoorbeeld voorheen moeite had met organiseren, laat dan zien welke stappen je hebt gezet om je werk effectiever in te richten. Hiermee toon je dat je verder te ontwikkelen punten bij jezelf kunt herkennen en bereid bent om jezelf te verbeteren.

4. Waarom ben je bij je vorige baan weggegaan?

Zelfs wanneer je laatste werkervaring slecht afliep, moet je voorzichtig  zijn bij het beantwoorden van deze vraag. Wees zo diplomatiek mogelijk. Wanneer je toch op een aantal negatieve aspecten van je vorige baan wijst, bedenk dan ook een aantal positieve die je kunt noemen. Blijven klagen over je vorige bedrijf spreekt niet erg voor je ingesteldheid.

5. Beschrijf een probleemsituatie en hoe je die hebt opgelost.

Soms is het lastig om op deze vraag te reageren, vooral wanneer je direct van school komt en nog geen werkervaring hebt. Je gesprekspartners willen zien dat je kritisch kunt denken en oplossingen kunt ontwikkelen voor alle mogelijke problemen die je tegenkomt. Zelfs wanneer je probleem was dat je niet genoeg tijd had om te studeren, beschrijf dan de stappen die je hebt gezet om prioriteiten te stellen. Hiermee laat je zien dat je verantwoordelijk bent en situaties in je eentje kunt doordenken.

6. Op welke prestaties ben je het meest trots?

Wees specifiek in je antwoord en kies een prestatie die verband houdt met de functie waarvoor je solliciteert. Kies voor een prestatie met professionele relevantie. Ga na welke kwaliteiten het bedrijf zoekt en zoek een voorbeeld dat laat zien hoe je aan de vraag van het bedrijf kunt voldoen.

7. Wat zijn je loonverwachtingen?

Dit is een van de moeilijkste vragen, vooral voor diegenen met weinig ervaring. Het eerste dat je doet voordat je naar je gesprek gaat is onderzoek doen naar de bandbreedte van de salarissen in je vak zodat je een idee krijgt van wat je zou horen te verdienen. Laat je niet verleiden tot salarisonderhandelingen voordat je een aanbod op zak hebt. Laat je gesprekspartner weten dat je open staat voor het bespreken van een eerlijke verloning wanneer dat aan de orde is. Wanneer ze toch een specifieker antwoord van je verlangen, geef dan altijd liever een reikwijdte dan een specifiek getal.

8. Vertel eens iets over jezelf.

Deze vraag is moeilijk te beantwoorden omdat hij zo ruim is. Besef dat je gesprekspartner niet geïnteresseerd is in waar je geboren bent of wat je zoal in het weekend doet. Hij probeert zich in professioneel opzicht een oordeel over je vormen. Kies een aantal punten met betrekking tot jezelf, je professionele ervaring en je carrièredoelen en houd je daar aan. Sluit je antwoord af door je verlangen te verwoorden om deel uit te maken van het bedrijf. Een degelijk voorbereid antwoord op deze vraag kan je gesprek in een richting leiden die je in staat stelt om verder in te gaan op je kwalificaties.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *