Eerste hulp bij het zoeken en vinden van een eerste job

Foto: Ketut Subiyanto 

Het is zover! Je bent (bijna) afgestudeerd en helemaal klaar om het echte werkleven in te duiken. Alleen… hoe ziet dat er eigenlijk uit? Je eerste job vinden kan een grote uitdaging zijn, omdat je bij het verlaten van de schoolbanken nog niet altijd weet wat dat werkleven inhoudt en waar je juist moet beginnen. Zowerkthet.be zet voor jou op een rijtje hoe je die jobzoektocht het best aanpakt. Ready? Set? Go for it!

Eindelijk afgestudeerd! Maar… wat nu? Als starter kan de arbeidsmarkt intimiderend lijken omdat je nog weinig tot geen werkervaring hebt. Een allereerste belangrijke tip: laat je zeker niet afschrikken. Onthoud dat iedereen – net als jij – ooit die eerste stappen op de arbeidsmarkt moest zetten. Ook jou zal het lukken!

Moet ik praktische zaken in orde brengen voor ik begin te solliciteren?

Voor je jezelf vol enthousiasme op de arbeidsmarkt smijt, is het een aanrader om jezelf al meteen als werkzoekende te registreren bij VDAB  via www.vdab.be/inschrijving. Daarnaast kun je je aanmelden op platformen zoals zowerkthet.be. Op die manier krijg je extra ondersteuning in alle stappen van je zoektocht naar je werk én heb je meteen toegang tot een groot aantal vacatures. Exact wat je nodig hebt om van een vliegende start te spreken.

Handig om te weten: eens je geregistreerd staat als werkzoekende bij VDAB begint je beroepsinschakelingstijd (BIT) te lopen. Registreer je jezelf voor 9 augustus van je afstudeerjaar? Dan start je BIT al meteen op 1 augustus. Schrijf je je pas in na die datum? Dan start je BIT op de dag waarop je jezelf aanmeldt. In het algemeen geldt hier: hoe vroeger, hoe beter.

Wat heb ik nodig om werk te zoeken?

Jouw cv wordt je beste vriend. Het cv moet er professioneel uitzien en alle cruciale informatie bevatten die een potentiële werknemer van jou nodig heeft, en het wordt altijd vergezeld door een motivatiebrief. Wanneer je jouw kandidatuur opgeeft voor een vacature is het belangrijk dat je begeleidende motivatiebrief persoonlijk is en vooral relevant voor de job waarvoor je solliciteert.

Weet je niet goed hoe je aan die cv of motivatiebrief moet beginnen? Dan vind je heel wat praktische workshops, tips, tools en begeleiding via zowerkthet.be of VDAB om jou hierbij te helpen.

Hoe zoek ik een eerste job?

Eens je geregistreerd staat als werkzoekende zal je automatisch relevante vacatures toegestuurd krijgen die voor jou geschikt zijn. Toch kun je ook zelf actief op het internet op zoek gaan naar een vacature die je aanspreekt of kun je je aanmelden op jobsites. Zoek daarnaast gerust op websites van bedrijven die je eventueel interesseren of verstuur een spontane sollicitatie. Je weet nooit wat je tegenkomt.

Waarmee hou ik rekening tijdens de jobzoektocht?

Solliciteer gericht en reageer op de jobs die je echt wilt en kunt doen. Laat je daarentegen zeker niet afschrikken wanneer er bepaalde vereisten in de vacature staan die je nog niet voldoende onder de knie hebt. Je bent een starter en ook dan kun je met een gerust hart solliciteren voor een functie die je graag wilt uitoefenen zonder aan alle voorwaarden te voldoen. Staat er bijvoorbeeld dat je ervaring moet hebben terwijl je dat niet hebt? Dan kun je nog steeds solliciteren. Heel veel bedrijven zijn net op zoek naar fris en jong talent. Die ervaring is bijna een standaardvereiste in elke vacature. Eentje waardoor je jezelf niet mag laten tegenhouden om het te proberen.

Ik heb een job! En nu?

Proficiat! Je hebt een eerste job te pakken gekregen. Dan moet je zeker zijn dat er heel wat belangrijke dingen in het contract tussen jou en je werkgever vermeld staan. De namen en adressen van jou en je werkgever, het type contract, datum van de start, waar je werkt en wat je functie inhoudt, lonen en premies, hoeveel uur per week je werkt, hoeveel vakantiedagen je hebt… Het zijn allemaal elementen die in een contract moeten staan en waarvan je zeker moet zijn voor je het contract ondertekent. Ziet het contract er goed uit en heb je getekend? Dan schrijf je jezelf vervolgens in bij een ziekenfonds. Dat ziekenfonds zorgt ervoor dat jouw dokterskosten terugbetaald worden en dat je bij ziekte of ongevallen vergoed kunt worden.

Zit je nog met vragen of heb je nood aan wat extra hulp? Meld je dan aan bij zowerkthet.be als hulpmiddel om makkelijker aan een eerste job te geraken. Klik op ‘ik wil werk’ op de website en vul de nodige gegevens in. Eens we jouw profiel binnenkrijgen, bekijken we samen hoe we je kunnen helpen. Verder vind je op de website heel wat handige tips over hoe je best jouw cv opstelt of hoe je een sollicitatiegesprek aanpakt.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *