Hoe pak je een salarisonderhandeling aan?

Een sollicitatieproces is pas echt geslaagd als je over je loon hebt kunnen onderhandelen. Alleen is zo’n salarisonderhandeling niet makkelijk. Je moet niet alleen goed voorbereid zijn en stevig in je schoenen staan, maar ook op het juiste moment in de sollicitatie over jouw loonvoorwaarden praten. Solliciteren kan je leren, dus scherp je onderhandelingspositie aan met onderstaande tips.

Waarover onderhandel je?
Eyes on the prize! Tijdens een sollicitatie onderhandel je over twee zaken:
– de primaire arbeidsvoorwaarden: je loon en het aantal uren dat je zal werken. 
– de secundaire arbeidsvoorwaarden: je reiskostenvergoeding, vakantiedagen, maaltijdchecques, een telefoonvergoeding,..

Zoek uit wat je waard bent
Onderzoek wat het gemiddelde salaris is voor de functie die je op het oog hebt. Dat kan heel eenvoudig via salarischecker. Je kan ook bekijken of er salarisschalen zijn in jouw sector. En vergeet niet te polsen bij vrienden of familie die open zijn over het bedrag dat zij elke maand op hun rekening zien verschijnen.

Hou het voor het einde
Op een sollicitatiegesprek wil je de tegenpartij overtuigen van jouw capaciteiten: wat heb je de afgelopen jaren bereikt? Welke prestaties neem je mee naar deze functie? En wat levert het je werkgever op als jij straks dat nieuwe salaris hebt? Maar wie te gretig overkomt, schiet wel eens naast het doel. Praat daarom pas over je salariswensen wanneer het sollicitatiegesprek er bijna opzit. “Het is het moment waarop de werkgever zegt of denkt: we moeten deze persoon beslist aannemen”, zegt Richard N. Bolles in ‘What colour is your parachute”, een bestseller over zoeken naar werk. “Als de werkgever al eerder naar het salaris polst, hou je dus best de boot af. Zeg bijvoorbeeld dat je van gedachten wil wisselen zodra jullie allebei tot de conclusie gekomen zijn dat jij de juiste kandidaat bent.” Ook als een werkgever helemaal in het begin van het gesprek naar je loonverwachtingen peilt, ben je beter op je hoede. Sommige werkgevers zien het salaris als het belangrijkste of enige criterium in hun aanwervingsproces. De kandidaat die akkoord is het met het laagste bedrag, krijgt de job. Als je in zo’n situatie belandt, moet je je de vraag stellen: wil ik hier wel werken?

Noem nooit als eerste een bedrag
Wie als eerste een bedrag noemt, verliest. De kans is groot dat je je uit de markt prijst of net een weinig professionele indruk maakt door te weinig te vragen. Ervaren werkgevers leggen de bal in jouw kamp, maar je kaatst de vraag dus beter terug: “Aangezien u de functie hebt gecreëerd, zou ik zou graag willen weten welk bedrag u in gedachten hebt.”

Leg je bandbreedte op tafel
Om je onderhandelingsruimte te vergroten, kan je de bandbreedte van je salarisschaal delen. Dat is de afstand van het minimale tot het maximale salaris dat je wil verdienen. Door je niet vast te pinnen op één bedrag, lijd je minder gezichtsverlies als je toekomstige baas je loonvoorwaarden te hoog vindt. Als je minstens € 2.600 wil verdienen, kan je dat op deze manier aanbrengen: ‘Voor deze functie lijkt een maandsalaris tussen € 2.600 en € 3.000 me wel opportuun.”

Vraag door
Als de werkgever je salariswens afketst, moet je doorvragen. Waarom vindt hij of zij dat een te hoog bedrag? Ook bij onduidelijke termen of vakjargon doe je er goed aan om door te vragen. Het kan immers een manier zijn om je in verwarring te brengen.

Hou de sfeer erin
Wees duidelijk over je salariswens, maar raak nooit zichtbaar kwaad of geïrriteerd. Reageer niet afkeurend, laat merken dat je de argumentatie begrijpt, maar haal ook opnieuw jouw sterkte punten aan.

Leg alles vast
Als jullie tot een akkoord zijn gekomen over je salaris en je secundaire arbeidsvoorwaarden is het tijd om alles op papier te laten vastleggen. Veel leidinggevenden ‘vergeten’ helaas waarmee ze tijdens een sollicitatiegesprek akkoord gingen. Ofwel vergeten ze het echt, ofwel spelen ze gewoon een spelletje. Zorg dus dat alle voorwaarden genoteerd en ondertekend zijn. Het is je volste recht om dat te vragen. Als ze niet op die vraag willen ingaan, pas je maar beter op.

Nog nood aan meer tips? Praat eens met ons! Of neem contact met ons op: https://zowerkthet.be/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *