Katia: “Werk zoeken is een van de meest frustrerende periodes geweest uit mijn leven”

katiavoorsiteNa een hogeschoolstudie communicatiemanagement optie PR en Voorlichting aan Howest besloot Katia om nog een grafische richting te volgen.
“Ik was altijd al geïnteresseerd in grafic design. Tijdens m’n studie had ik wel DTP-vakken gekregen, maar daar kregen we vooral basistoepassingen mee. Daarom startte ik de opleiding Grafische en digitale media die drie jaar duurt, maar die ik in twee jaar zou kunnen afmaken. Alleen had ik dat verkort traject wat onderschat. Ik werkte vaak tot ’s nachts door, had bijna geen vrije tijd meer en de druk lag erg hoog. Ik deed  mijn eerste jaar uit, maar een tweede jaar van stress en waanzin zag ik niet zitten. Ik heb geen spijt van mijn beslissing. Ook al heb ik nu geen diploma grafic design, ik kan toch goed werken met grafische programma’s.”

Met een diploma communicatiemanagement op zak en voldoende grafische kennis, begon Katia te solliciteren.
“Ik had stage gelopen in een PR-kantoor en dat was me goed bevallen. Daarom zond ik spontane sollicitaties uit naar verschillende PR-kantoren. Maar daarop heb ik nooit reactie gekregen. Intensief solliciteren op allerlei vacatures, wierp ook geen vruchten af. Ik werd wel vaak uitgenodigd op gesprek en raakte verschillende keren in de laatste sollicitatieronde, maar toch liep het altijd met een sisser af. Meestal verkozen ze een persoon die wel al een eerste werkervaring achter de rug had, in dezelfde branche of niet. Eén keer kreeg ik zelfs te horen dat ik te ver woonde. Ik werd er radeloos van. Ik had me bijna aangemeld om in een supermarkt rekken te vullen om toch maar werk te hebben.
Mijn geduld raakte op.

Omdat ik vond dat het zo niet langer verder kon schreef ik me in bij verschillende interim-bureaus.
Ik had van vriendinnen gehoord dat zij via interim-bureaus aan werk waren geraakt, maar de meeste bureaus hadden geen vacatures waarin ik me kon vinden. Weet ook dat ik in een kleine gemeente woon waar het aanbod sowieso al lager ligt dan in een stad. Ik moest het dus ruimer gaan zoeken.

Ook bij interim-kantoren kreeg ik vaak de feedback  dat ik nog geen ervaring had. Ik vroeg me af of er ook jobs bestonden waarvoor geen ervaring vereist is. Bestaan er eigenlijk bedrijven die pas afgestudeerden wel een kans geven? Zo kwam ik terecht bij jobs via een startbaanovereenkomst (SBO). Al snel kon ik via een interimkantoor met een SBO-contract aan de slag als Customer Relations Assistent bij een automerk. Het contract loopt twee jaar en kan verlengd worden tot ik 26 ben.

Of ik spijt heb dat ik met niet meteen heb ingeschreven in een interim-kantoor? Nee, ik had het wel nodig om eerst op mezelf te zoeken en te weten te komen wat ik juist wou doen. Ik vind het alleen heel frustrerend dat de zoektocht naar werk zo moeizaam verloopt. Het is mij wel duidelijk geworden dat je beter al een eerste werkervaring opdoet in eender welke sector, als er maar iets op je CV staat.

Werk zoeken is een van de meest frustrerende periodes geweest uit mijn leven. Daarom wil ik deze raad geven aan jongeren die deze zomer afstuderen:
– Zoek uit wat je zelf graag zou willen doen, waar je interesses liggen. Dat klinkt gemakkelijker gezegd dan gedaan.
– Zoek ruim genoeg en wacht niet tot je antwoord krijgt van het ene bedrijf alvorens te solliciteren voor een andere job. Op die manier ben je al snel een maand verder zonder resultaat.
– Leer jezelf ‘verkopen’.
– Ken het bedrijf waarbij je gaat solliciteren. Tip hierbij is om op de bedrijfssite te zoeken naar recentste nieuwsberichten, zo weet je snel wat ze recent bereikt hebben en waarmee ze bezig zijn. Daarnaast heb je natuurlijk ook een dosis geluk nodig.”

 

Tekst: Lisa Van Den Heuvel

2 Comments

Timmie Smet

Ik heb ook al ondervonden dat solliciteren een lang proces kan zijn van vallen en opstaan. Vorig jaar heb ik 86 serieuze sollicitaties de deur uitgedaan op ongeveer 4 maanden. Ik werd daarvan een 7-tal keer uitgenodigd. In zes van die gevallen bleef het bij dat eerste gesprek, een soort ‘beleefdheidsgesprek’. In 2017 had ik 80 sollicitaties de deur uitgedaan op 2 maanden, nog minder respons. Binnenkort verlies ik opnieuw mijn job, en begint die molen helemaal terug van vooraf aan, met de bijkomende moeilijkheid dat ik nu echt niet meer weet wat ik wil en kan. Bovendien zie ik ook diverse struikelblokken zoals een CV met kleine gaten en uiteenlopende jobs, de coronamiserie, en het feit dat ik geen auto heb (bezit van een auto voor mij als alleenstaande is te duur). Mijn opleiding (wiskunde) is ook zeer breed, en dus niet specifiek… Er zijn tijden waar ik wenste dat ik gestopt was als Bachelor en niet als Master, want het aantal keer dat ik al als overgekwalificeerd bestempeld werd…
Als Master zou ik een hoog potentieel moeten hebben, maar mijn daadwerkelijk niveau lijkt veel lager te liggen. Ik ben 10 jaar geleden begonnen in een job die veel te hoog gegrepen was voor mij, en sindsdien ben ik afgegleden en maar blijven aanmodderen in administratieve jobs. Die spreidstand tussen hoog potentieel en laag werkelijk niveau lijkt nu te groot te zijn geworden waardoor het erg moeilijk wordt om een werkgever te overtuigen…

Reply
Kathleen Art

Dag Timmie,
Excuseer me dat ik je comment nu pas lees. Ik help je graag met je cv, je mag die steeds bezorgen via mail of via de knop hierboven. Als je wil kan ik ook een oefeningetje met je doen om je te helpen zicht krijgen op waar je echt naar zoekt, welk soort job jouw ding helemaal is.
Stuur me gerust een mailtje kathleen@zowerkthet.be
En geef de de moed niet op!

Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *