Keuzestress: welke master kiezen na een toegepaste bachelor?

Charlotte Kegels

Charlotte Kegels

Vond je de bachelor die je volgde een leuke studie?
Charlotte: Ik vond het een leuke en interessante studie. We kregen een waaier aan uiteenlopende vakken en twee stages. Ik werk graag met mensen en ontleed graag menselijk gedrag. Ik heb een goed inzicht gekregen in menselijk gedrag en dat komt altijd van pas. De opleiding bereid je goed voor op de arbeidsmarkt.

Waarom wilde je nog een master behalen?
Charlotte: Na drie jaar studeren, had ik toch nog niet meteen zin om aan het werk te gaan. Ik was er nog niet klaar voor. Werken doe je trouwens je hele leven lang nog. Bovendien studeer ik graag. Het eerste jaar moest ik me wat aanpassen en verliep alles nog niet zo vlot, maar de twee laatste jaren verliepen zonder moeite. Het gaf me voldoening om te studeren.
Ik kreeg de kans om verder te studeren. Het is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend, daar ben ik me bewust van. Daarom was ik nog vastberadene om ervoor te gaan. Ik ben er zeker van dat ik er later spijt van zou krijgen als ik het niet geprobeerd had.

Is een professionele bachelor volgens jou voldoende om naar de arbeidsmarkt door te stromen?
Charlotte: Een professionele bachelor zoals toegepaste psychologie is volgens mij voldoende om naar de arbeidsmarkt door te stromen. We werden immers al klaargestoomd om te gaan werken. Maar slechts een deel van de arbeidsmarkt is op zoek naar professionele bachelors. Ik denk dat ik met een master meerdere kanten uit kan. Op mijn stage heb ik alleszins geleerd dat een master hebben zeker een meerwaarde is.

Tussen welke masteropleidingen twijfelde je?
Charlote: Ik twijfelde tussen de masteropleidingen bedrijfskunde, handelswetenschappen en communicatiewetenschappen. Na veel wikken en wegen besloot ik om voor communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Antwerpen te gaan. Deze opleiding bereidt je voor op een loopbaan in de communicatiesector zoals communicatiemanager, beleidsmedewerker, reclame- of PR-adviseur. Voor ik aan het masterjaar begin volg ik een schakelprogramma omdat je als professionele bachelor onvoldoende voorbereid bent om aan een academische masteropleiding te starten.
De cursussen zijn dikker en de leerstof is wat moeilijker, maar ik ga er alles aan doen om te slagen.

Waarom twijfelde je?
Charlotte: Ik twijfelde omdat er eigenlijk te veel keuze is qua studierichtingen die op een toegepaste bachelor kunnen volgen. Je kan bedrijfskunde, handelswetenschappen, communicatiewetenschappen, psychologie of politieke wetenschappen volgen. Ik heb mijn eerste jaar bachelor verkeerd gekozen dus daarom ben ik extra voorzichtig. Ik ben voor ik aan mijn bachelor toegepaste psychologie begon namelijk rechten gestart, maar dat bleek niets voor mij. Ik wilde niet dezelfde fout maken als vroeger.

Waarom geen master in psychologie?
Charlotte: Een master in de psychologie na een toegepaste bachelor bestaat uit een schakeljaar en twee jaar masteropleiding. Zo ben ik weer voor drie jaar bezig. Daar had ik dan ook weer geen zin in. Ik ben ondertussen al 23 jaar dus het studeren kan niet blijven duren.

Kiezen je bachelor-studiegenoten om verder te studeren of om te gaan werken?
Charlotte: Ik ben volgens mij de enige van mijn afstudeerjaar die aan het schakeljaar communicatiewetenschappen is begonnen. Een deel van mijn studiegenoten koos voor de masteropleiding psychologie. Maar de meerderheid gaat na zijn bachelor aan de slag.

Welke functie zou je willen uitvoeren?
Het is me tijdens mijn derde jaar toegepaste psychologie duidelijk geworden dat ik mijn toekomst zie in het bedrijfsleven en niet in de zorgsector. Dat staat vast. Maar welke functie ik wil uitoefenen, daar heb ik nog geen idee van. Gelukkig heb ik nog tijd.

UPDATE: Charlotte startte haar eigen kledinglijn, net als haar broer en zus is ze gebeten door het ondernemerschap.
Check: https://www.made-in.be/antwerpen/belgisch-kledingmerk-steunt-wildlife-in-afrika/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *