Kledij en uitstraling als visitekaartje bij je sollicitatiegesprek

De eerste selectie is gebeurd op basis van je cv en motivatiebrief. Daarin heb je met opmaak, tekst en foto al een indruk gemaakt. De kunst is nu om te overtuigen tijdens je sollicitatiegesprek. Door je goed en bewust voor te bereiden, maak je immers meer kans op de job!

De cruciale eerste indruk

Je hebt vast wel al gehoord van ‘de eerste indruk’. Die heb je in de liefde, maar ook bij een nieuwe werkgever komt het er op aan om te overtuigen tijdens het eerste gesprek. Wist je dat de eerste 9 seconden cruciaal zijn? Zorg er dus voor dat je daarop voorbereid bent.

Vooraf wat opzoeken over de stijl van het bedrijf

Kijk op de website, LinkedIn pagina of Facebookpagina van het bedrijf en bekijk er de foto’s. Aan de hand hiervan kan je je een beeld vormen van de stijl van de werkgever en het personeel. Vooraf eens bellen om te vragen of ze een dresscode hanteren kan ook altijd. Het toont je betrokkenheid en geeft aan dat je je goed wil voorbereiden op je eerste gesprek.

Je kledij als visitekaartje

Je kledij kiezen voor een sollicitatiegesprek is geen eenvoudige opdracht. Er zijn enkele basisregels die je zeker in acht moet nemen:

  • Kies kledij die bij je functie past. Iemand die gaat solliciteren als bankbediende zal een andere stijl hanteren dan iemand die op gesprek gaat voor een job als ontwerpster.
  • Ook de kleuren van je kledij kunnen een boodschap uitstralen. Blauw straalt rust uit, rood staat voor expressiviteit, groen voor behulpzaamheid.
  • Zorg dat je kledij en je schoenen perfect zijn. Kledij met vlekjes, scheurtjes, plooien of schoenen die versleten zijn geven een onverzorgde indruk.
  • Draag geen kledij met te felle prints en zorg ervoor dat tattoos bedekt zijn.
  • Draag als vrouw make-up, maar overdrijf er niet mee.
  • Zorg voor verzorgd haar, föhn het en hou rekening met het weer. Is er veel wind? Zorg dan dat je haar daartegen bestand is.
  • Koop je nieuwe kleding, hou dan vooraf zeker een pasronde en let op alle details. Passen je schoenen, handtas, jas… goed bij de rest van je outfit? Vermijd stress daarover op het laatste moment.

De basisregel is dat je toont dat je moeite doet om er goed uit te zien, maar ook dat je je comfortabel voelt tijdens het gesprek. Draag geen naaldhakken als je daar niet goed op kan lopen, kies niet voor een strak jurkje als je je daar niet lekker in voelt. Bedoeling van het gesprek is dat je de beste kant van jezelf kan laten zien, maar ook dat je daarbij jezelf kan zijn.

Het is net als bij een mondeling examen. Het helpt om je ‘klaar te maken’ voor het gesprek door de juiste outfit te dragen. Zo heb je meteen ook de goede attitude voor het gesprek.

Non verbale communicatie spreekt boekdelen

Naast wat je te vertellen hebt, is de manier waarop je het brengt minstens even belangrijk. Rekruteerders zijn getraind om die non-verbale communicatie te beoordelen tijdens het gesprek. Hou daar dus rekening mee en bereid je erop voor. Het is normaal dat je zenuwachtig bent op zo’n moment, maar met enkele aandachtspunten kan je die zenuwen onder controle houden en een rustige uitstraling hebben.

Let op je houding tijdens je sollicitatiegesprek. Ga niet met gekruiste armen of gewrongen handen voor de werkgever zitten. Maak kleine gebaren tijdens je gesprek en leg je handen losjes op de armleuning of op je schoot. Zorg ook voor een rechte houding, dat oogt dynamisch.

Durf oogcontact te maken met de rekruteerder. Het schept vertrouwen en zorgt voor interactie tijdens het gesprek.

Een glimlach is ook een must voor een sollicitant. Wie lacht maakt een veel betere indruk dan iemand die (door stress wellicht) bedrukt kijkt.

Let op je intonatie, volume, articulatie als je spreekt. Spreek niet te stil en niet te traag, dat geeft een weinig energieke indruk. Spreek ook niet te gehaast want dan kom je zenuwachtig over.

Vraag hulp van professionals bij de voorbereiding

Zowerkthet.be gaat samen met jou op zoek naar de job en het bedrijf dat bij jou past. Ze begeleiden je in je zoektocht naar werk en het opstellen van het perfecte cv. Ze zijn je partner bij het halen van je diploma. Dankzij Zowerkthet.be gaan deuren voor je open en maak je aan goede carrièrestart. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *