Opnieuw op de schoolbanken dankzij volwassenenonderwijs

Op zelfontplooiing staat geen leeftijd. Het is nooit te laat om nieuwe dingen te leren, en al helemaal niet in je professionele leven. Volwassenenonderwijs helpt jou om een job te vinden die voor de volle 100% bij jou past. Om de overgang naar de schoolbanken te vergemakkelijken, hebben we alvast een paar tips.

Misschien koos je de verkeerde studierichting, wilde je eerst werken voor je verder studeerde of ben je job moe en wil je nieuwe horizonten verkennen. Hoe het ook zij: het volwassenenonderwijs geeft je nieuwe kansen op de arbeidsvloer. Maar zo’n nieuwe uitdaging zorgt natuurlijk ook voor kopzorgen. Deze tips maken het iets makkelijker.

  • Wees niet te streng voor jezelf

De kans is groot dat jij jàren geleden voor het laatst op een schoolbank zat. Het is maar logisch dat je er weer even moet inkomen. Je moet niet alleen wennen aan het concept ‘leskrijgen’, je moet plots ook omgaan met klasgenoten, projecten tot een goed einde brengen en punten afwachten. Geef jezelf de tijd om opnieuw te wennen aan die lescultuur. Werk met een duidelijke planning en houd je daaraan. En probeer jezelf niet te vergelijken met anderen. Cursisten die tien jaar jonger zijn, hebben op een bepaalde punten een voorsprong, maar meer levenservaring is net zo’n belangrijke troef.

  • Stem school en privé op elkaar af

Het zal sowieso een uitdaging zijn om je studies te combineren met je privéleven, zeker als je een gezin hebt. Maar het is haalbaar.

– De meeste bacheloropleidingen vinden overdag plaats. Een aantal opleidingen kan je ook in (gedeeltelijk) avondonderwijs volgen.

– Lessen kan je ook via afstandsonderwijs volgen. Sommige graduaten en professionele bachelors bieden een combinatie aan. Bijvoorbeeld: één dag les per week, de rest via afstandsonderwijs. Via Open Universiteit kan je trouwens volledige bachelor- en masterdiploma’s op afstand behalen. Zo stem je je lesmomenten zo goed mogelijk af op jouw agenda.

– Combineer je een dagopleiding met een job? Dan is een bijzonder statuut ‘sociale omstandigheden-tewerkgesteld’ misschien wel iets voor jou.

– Heb je al een opleiding hoger onderwijs gevolgd? Dan heb je misschien recht op vrijstellingen.

  •  Laat je niet doen door examenstress

– Saai maar waar: als je wil slagen voor je examens is een goede nachtrust cruciaal. Vermijd middagdutjes, maar kruip ’s avonds op tijd in je bed.

– Neem elke twee uren een blokpauze en praat met anderen over de stress die je ervaart. Dat lucht op.

– Vlak voor een examen prop je best geen nieuwe informatie meer in je hoofd. Focus op herhalen.

– En laat je niet opjutten door andere cursisten die elkaar ondervragen voor de deur van het examenlokaal. Mogelijk extra info zal je alleen maar in de war brengen.

– Als je een digitaal examen hebt, test je best op voorhand je software, camera en microfoon. Als er iets mank loopt, heb je nog tijd om een hulplijn in te schakelen.

– Tijdens het examen denk je best positief: vragen die je niet meteen kan beantwoorden, sla je gewoon even over. Probeer de vragen die je wel beheerst eerst in te vullen.

– Let ook op je ademhaling en volgt de 4-7-8 techniek: adem in door je neus (4 tellen), hou je adem in (7 tellen), adem traag uit door je mond (8 tellen). Door rustig in en uit te ademen houd je stress onder controle.

  • Blijf investeren in vrienden en familie

Uiteraard wil je volop gaan voor die nieuwe uitdaging, wat helemaal oké is, maar niet als het ten koste gaat van je sociaal netwerk. Studeer op geplande momenten zodat je je agenda optimaal beheert en er tijd overblijft voor vrienden en familie.

  • Kies een opleiding die je echt interesseert

En onthoud: je bent nooit te oud om bij te leren. Ontzeg jezelf de kans niet om nieuwe dingen bij te leren. Zet je (faal)angst opzij en kies een opleiding die je echt interesseert. Het is je beste kans om een job te vinden die je gelukkig maakt.


Benieuwd of volwassenenonderwijs iets voor jou is, en wil je weten wat er allemaal bij komt kijken? Neem dan een kijkje op www.zowerkthet.be.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *