Samenwerken met collega’s na corona. Hoe opnieuw zorgen voor meer collegialiteit?

Na een periode van strenge maatregelen en uitzonderlijke werkomstandigheden, is een nieuwe periode aangebroken. We kunnen eindelijk weer meer mensen ontmoeten, ook op de werkvloer. Dat is wennen voor velen na een periode van social distancing. Sommige collega’s zijn er helemaal klaar voor om de social distancing regels overboord te gooien, anderen hebben daar meer moeite mee. Een hele uitdaging om de groepssfeer er weer in te krijgen.

Wennen na een periode van voorzichtigheid en maatregelen is niet voor iedereen een makkelijke opgave. Het verschil in aanvoelen van wat al kan en wat beter nog niet, kan voor spanningen binnen een team zorgen. Zeker wanneer collega’s nauw moeten samenwerken. Er is dus een belangrijke taak weggelegd voor de personeelsdienst en de teamverantwoordelijken om de maatregelen in stappen af te bouwen en daarbij het tempo van de medewerkers te respecteren. Hoe beter men de medewerkers kent en aanvoelt, hoe vlotter die terugkeer naar de werkvloer meestal verloopt.

De mate waarin social distancing nog toegepast wordt,  hangt deels ook af van de bedrijfscultuur van de organisatie. Er kan bijvoorbeeld van bovenaf verplicht worden om op bepaalde plaatsen nog mondmaskers te dragen in het gebouw en om nog gedeeltelijk thuiswerk toe te passen. Daar moet rekening mee gehouden worden los van het feit of het team al klaar is voor soepelere regels.

Opnieuw face-to-face vergaderen

Een goede manier om collega’s opnieuw te laten wennen aan collegialiteit op de werkvloer is bijvoorbeeld om vergaderingen opnieuw fysiek te laten doorgaan in plaats van online. Zorg daarbij voor een veilig gevoel door een voldoende grote ruimte te kiezen die goed geventileerd is. Heb aandacht voor hoe collega’s zich daarbij voelen en ga het gesprek aan.

Teambuilding als ijsbreker na corona

De manier bij uitstek om weer meer collegialiteit binnen het team te krijgen is door een teambuilding activiteit te plannen. Kies bij voorkeur voor een activiteit in open lucht zoals vlotten bouwen, initiatie golfen of een yogasessie in het bos. De sfeer tijdens een teambuilding is anders dan wanneer je aan het werk bent. Er is meer kans om te ontspannen en bij te praten, wat net nu van cruciaal belang is voor de goede sfeer.

Lunchpauzes 2.0

Naast teambuilding kan ook de lunchtijd een goed moment zijn om de collegialiteit te vergroten. Organiseer een potluck waarbij iedereen iets meebrengt en je samen voor een heus buffet zorgt. Of ga samen sporten of wandelen tijdens de lunchbreak. Op die momenten is er tijd voor gezelligheid en kan er al eens over iets anders dan het werk gepraat worden. Ideale momenten om de goede sfeer onder collega’s opnieuw te vergroten na de coronaperiode.

Goede thuiswerkbalans

Heel wat werknemers hebben tijdens de strikte coronaperiode een periode verplicht aan thuiswerk gedaan. Dat had zijn nadelen, maar zeker ook zijn voordelen. En het klimaat is rijp om thuiswerk in veel bedrijven ook op een meer blijvende manier in te passen in het werkrooster. Een goede balans vinden tussen thuiswerk en werk op kantoor is dan ook de uitdaging voor veel teams. Goed is om daarbij te zorgen voor voldoende contactmomenten tussen de medewerkers door bijvoorbeeld in samenspraak vaste dagen op kantoor af te spreken en het thuiswerk daarrond in te plannen. Zo geniet wie dat wil van de combinatie van beide en genieten ze van een betere work-life balance. Maar door te zorgen voor echt contact op de werkvloer, wordt ook gezorgd voor meer collegialiteit. En daar wordt iedereen op lange duur beter van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *