Stagiairs en studenten als werkkracht in de zomer: waarom is het interessant voor werknemer én werkgever?

Tijdens de zomerperiode hebben de meeste studenten een paar maanden vakantie. Dat betekent: extra tijd om werkervaring op te doen en bij te leren! Voor bedrijven betekent het dan weer dat ze de kans krijgen om studenten in hun bedrijf te laten werken en zo de leemtes van het personeel dat op vakantie gaat wat op te vullen. Waarom zou je als student of stagiair solliciteren in een bedrijf tijdens de zomer? En waarom zou je als bedrijf die student of stagiair ook echt aannemen? Wij zetten de voordelen voor beide partijen op een rijtje.

Voor de student-stagiair

Of je nu al afgestudeerd bent of vakantie hebt tussen je academiejaren door: een vakantiejob als student of jezelf aanmelden als stagiair tijdens de zomer is altijd een goed idee. Niet alleen om extra centjes te verdienen, maar vooral om werkervaring op te doen. Kies je voor een bedrijf dat gerelateerd is aan de job die je later wilt uitoefenen? Dan start je alvast met een voorsprong wat ervaring betreft. En geef toe: dat klinkt al geruststellend, niet?

Voordeel 1: oefening in sollicitatie

Het te pakken krijgen van een job tijdens de zomer is een belangrijke eerste stap. Dat betekent dat je jezelf goed moet voorstellen aan de hand van je cv en je motivatiebrief. Aangezien je voor je echte eerste job later ook zal moeten solliciteren, is dit meteen een goede oefening. Solliciteren kun je leren, en je leert het best al doende. Wil je tips om je sollicitatie goed te doen verlopen? Dan vind je uitleg en hulp via platformen zoals zowerkthet.be. Van het opstellen van je cv tot hoe je die sollicitatie het best aanpakt: je staat er niet alleen voor.

Voordeel 2: referentie voor later

De inhoud van je zomerjob kan heel gevarieerd zijn, dus waarom zou je niet op zoek gaan naar een job in de sector waarin je later via je studies graag wilt terechtkomen? Het is nooit te vroeg om ervaring op te doen en al aan je netwerk te beginnen bouwen. Bekijk je zomerjob als een verlengde van je carrière waarbij je goed uit de startblokken schiet. Hoe relevanter je zomerjob in functie van je latere eerste job, hoe meer kans je maakt bij latere sollicitatierondes waarbij je je kennis, inzet en expertise moet kunnen tentoonstellen.

Voordeel 3: goede eerste indruk

Als je jezelf aanmeldt om te komen werken in een bedrijf tijdens de zomer, dan maak je alvast een goede eerste indruk. Dit toont namelijk aan dat je bereid bent om te werken en dat je je graag inzet. Die goede indruk zal zich later ook mee vormen wanneer potentiële werkgevers op je cv zien staan dat je ervaring hebt opgedaan tijdens de zomer in een voor jou relevante sector. Bedrijven houden van initiatiefnemers, die punten heb je dus alvast mee.

Voordeel 4: een minimum uurloon

Als jobstudent of stagiair tijdens de zomer heb je door je studentencontract recht op een minimum uurloon in verhouding tot je leeftijd en je ervaring. Zo ben je zeker dat je niet alleen ervaring in ruil krijgt, maar ook een eerlijk loon. Het loon dat je ontvangt is afhankelijk van factoren zoals je functie in het bedrijf, je leeftijd en vanzelfsprekend ook de sector of het bedrijf waarin je actief bent. Voor die vakantiejob meld je jezelf best aan op de onlinetoepassing Student@work via mysocialsecurity.be. Zo weet je hoeveel uren je nog over hebt om te werken en om ervaring op te doen deze zomer!

Voor de werkgever

Voordeel 1: voordelige werknemers

Als bedrijf zijn de zomermaanden vaak rustige maanden op de werkvloer. De ene is net terug van vakantie en de andere vertrekt. Doordat het zo rustig is op kantoor zijn jobstudenten en stagiairs gemotiveerde alternatieve werknemers om de leemte op de werkvloer op te vullen. Dat betekent: extra ondersteuning, extra gemotiveerd personeel én ze kosten je net iets minder dan een vaste werknemer.

Voordeel 2: nieuw talent

Door jobstudenten of stagiairs aan te nemen tijdens de zomer leer je de nieuwe generatie die er aankomt alvast wat kennen. Je weet nooit hoe goed het klikt tussen de jobstudent of de stagiair en jouw team, of hoe tevreden je bent. Wie weet ontdek je zo wel een nieuwe nuttige werkkracht voor de toekomst. En dat is een win-win!

Voordeel 3: opleiding

De zomermaanden zijn doorgaans niet de beste maanden om nieuwe werknemers aan te nemen en te onboarden, simpelweg omdat veel mensen afwezig zijn door vakantie. Door iemand in te zetten als stagiair of student kan die persoon het reilen en zeilen van het bedrijf al leren kennen. Misschien kan die student nog niet alle taken uitvoeren, maar die persoon kan wel ter plekke alles leren over de waarden en de werking van het bedrijf. Dat is voordelig omdat een potentiële vaste werknemer op die manier al proeft van het werkleven bij jullie. Daardoor moet je minder tijd steken in een eventuele opleiding later, en zo weet de student-stagiair sneller hoe zich in te werken.

Heb je nog vragen over werken als jobstudent of stagiair tijdens de zomer in een bedrijf, of hoe je als bedrijf studenten of stagiairs kunt aannemen? Meld je dan aan op het platform zowerkthet.be als hulpmiddel om een antwoord te vinden op al jouw werkgerelateerde vragen. Eens we jouw profiel binnenkrijgen, kijken we samen waar jij naar op zoek bent en hoe we je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *