Heb je spijt van die carrièreswitch? Mijmer je over je oude job, die bij nader inzien toch niet zo slecht was? Je bent niet alleen. In 2020 dacht meer dan een kwart van de ontslagen werknemers eraan terug te keren naar hun oude job. Misschien is het ook voor jou tijd om terug te keren naar je oude werkgever. En dat hoef je echt niet met hangende pootjes te doen. Boemerang-rekrutering is een beproefde strategie in de hr-wereld.
Terugkeren naar je vorige werkgever is heus geen teken van zwakte. Integendeel, zo’n boemerang-beweging kan voor beide partijen voordelig zijn. Jij bent sneller inzetbaar dan een volledig nieuwe werknemer, je kent de bedrijfscultuur en je hebt extra ervaring opgedaan buitenshuis. En voor jou ligt er allicht een salarisverhoging te wachten. Maar hoe pak je zo’n terugkeer nu eigenlijk best aan?
Eindig altijd in schoonheid
Zorg ervoor dat je nooit met wrevel of discussie vertrekt. Sluit lopende projecten af, brief je eventuele opvolger en vertel aan je leidinggevende en collega’s waarom je graag met hen hebt samengewerkt, maar het tijd is om een nieuwe uitdaging aan te gaan.
Waarom ben je weggegaan?
Je zit nu op je nieuwe job, maar je bent niet gelukkig. Stel jezelf de vraag waarom je vertrokken bent op je oude job. Staken de onbetaalde overuren je tegen? Was het lage loon de doodsteek of toch die venijnige sfeer tussen sommige collega’s? Onderzoek of die omstandigheden veranderd zijn. Zo niet, is terugkeren misschien niet het beste idee. Je zult je nog altijd storen aan dezelfde negatieve factoren.
Waarom wil je deze keer vertrekken?
Mis je enkel je oude job of ben je ontevreden over de gang van zaken in je huidige werkplek? Is daar verbetering in zicht of niet? Ventileer je zorgen bij je leidinggevende en bekijk samen de mogelijkheden.
Wees zeker van je stuk
Breng je verwachtingen over je nieuwe job duidelijk in kaart. Ga te rade bij jezelf of de roep de hulp in van een loopbaancoach. Die kan je helpen om erachter te komen welke ambities jij echt zou willen vervullen, en in hoeverre je vorige job daar bij aansluit.
Volg alle stappen
Als je een goede band had met je voormalige werkgever kan je via een telefoontje duidelijk maken dat je wil terugkeren. Door informeel te polsen, kan je jouw kansen vergroten. Maar in de meeste gevallen volg je toch best het sollicitatietraject dat iedere sollicitant moet afleggen. Tijdens de testen en de gesprekken heb je de kans om te tonen in hoeverre je geëvolueerd bent sinds je vorige doortocht. Wie weet leidt je sollicitatie tot nieuwe verwachtingen of jobdoelstellingen.
Maak je verwachtingen kenbaar
Tijdens een sollicitatie is het belangrijk dat de werkgever en de kandidaat elkaar leren kennen. Verwachtingen moeten langs weerszijden besproken worden. Wil jij dat bepaalde dingen anders lopen dan tijdens je eerdere periode in het bedrijf? Spreek die dan duidelijk uit. Wees ook niet bang om je loon te bespreken. Mogelijk deed je extra ervaring op. Bovendien evolueren de lonen mee met de tijd.
Meer informatie en sollicitatieadvies vind je op www.zowerkthet.be
Geef een reactie