Toffe collega’s als sleutel voor meer werkgeluk

Je goed voelen op je job heeft in de eerste plaats te maken met jezelf kunnen zijn. De sfeer onder collega’s is een belangrijke factor daarbij, want je werkt immers een groot deel van je dag met hen samen. Je krijgt meer gedaan als je je goed voelt op het werk dan wanneer je tegen je zin gaat werken. Belangrijk dus om daar ook bij de zoektocht naar een nieuwe job rekening mee te houden.

Collega’s moeten niet per se je beste vrienden worden. Maar een goede klik en vertrouwen zorgen dat je met meer enthousiasme gaat werken. Als je je goed voelt, presteer je beter en kan je beter met stress omgaan. Aangezien je je collega’s wellicht vaker zal zien dan je familie of vrienden, is het wel belangrijk dat je je goed voelt op je werkplek. Het is dus van groot belang om tijdens je sollicitatieprocedure naast jobinhoud, ook aandacht te besteden aan het werkgeluk, dat grotendeels bepaald wordt door je collega’s.

Zelf actief informeren

Trek je stoute schoenen aan en probeer bij een sollicitatie aan te voelen hoe de bedrijfscultuur is van de firma waarbij je wil werken. Het is van belang dat jij je daar goed zal voelen en in het team past om goed te kunnen samenwerken. Doe dit in de laatste ronde van de selectieprocedure, het moment waarop je moet gaan beslissen of je de job wil.

  • Je kan dit doen door zelf gerichte vragen te stellen zoals ‘Welke teambuilding deden jullie vorig jaar?’  of ‘Wordt er ‘s middags samen geluncht?’
  • Je kan ook een rondleiding op de werkplek vragen. Dan zie je bijvoorbeeld hoe de eetruimte eruit ziet, of er een gezellige koffiehoek is, of de werkruimte aangenaam is ingericht,…
  • Wil je er helemaal zeker van zijn, dan kan je de vraag stellen of je mag kennismaken met het toekomstig team. Een toekomstige werkgever die het nut daarvan inziet, getuigt van een open bedrijfscultuur. Hij wil ook bewust de juiste man of vrouw voor de vacature selecteren en legt daarbij alle kaarten op tafel.

De socialemediakanalen als spiegel van de bedrijfscultuur

Is het vragen naar de bedrijfscultuur moeilijk of durf je dat niet, dan kan je ook zelf op onderzoek gaan. Leer je eventuele toekomstige collega’s kennen door de socialemediakanalen van het bedrijf te bekijken. Een foto van een teambuilding bijvoorbeeld zal veel prijsgeven over de bedrijfscultuur die er heerst. Ziet die foto er vrolijk en ongedwongen uit? Dan heerst er vast ook een amicale sfeer op de werkvloer. Staat iedereen in chique kledij op de foto? Dan heerst er wellicht een eerder formele sfeer onder de collega’s. Die signalen kunnen jou helpen bij de keuze van een nieuwe job.

Verschillende karakters maken het team sterker

Wees ook realistisch en verwacht niet dat je met alle collega’s een even goede klik zal hebben. Dat hoeft ook helemaal niet. Het maakt een team net sterker als er verschillende types hun krachten kunnen bundelen. Zo heb je bijvoorbeeld iemand nodig die heel goed kan plannen, terwijl anderen net heel creatief en out-of-the-box kunnen denken. Of iemand die heel goed is met punten en komma’s bij het nalezen van teksten, terwijl anderen de lay-out ervan in de vingers hebben. Zolang er eerlijkheid, openheid en een positieve sfeer heersen, kom je er als team sterker uit. Als er iets niet helemaal goed gaat, moet je ook op een constructieve manier feedback kunnen geven en krijgen van elkaar. Elkaar helpen om het beter te doen of om bij te leren, daar wordt iedereen beter van.

Hulp om bewust te kiezen voor een vacature

Wil je de juiste match tussen jezelf en het bedrijf waar je gaat solliciteren? Vraag dan raad aan een professionele partij zoals zowerkthet.be om je hierbij te helpen. Zij kunnen jouw profiel aftoetsen aan de bedrijfscultuur van de firma waarbij je wil solliciteren en je daar zo goed mogelijk op voorbereiden. Dat komt niet alleen je sollicitatiegesprek ten goede, maar ook de feelgood factor wanneer je effectief mag beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *