De ene droomt er van kleins af aan al van om dokter te worden, de andere is gepassioneerd over sociaal werk of gaat helemaal voor een hr-carrière. Toch is het niet voor iedereen zo simpel om te antwoorden op de vraag: ‘En, wat wil jij later worden?’ Diegenen die écht weten welke richting ze willen uitgaan zijn eerder zeldzaam. Een juiste studiekeuze maken brengt veel vragen en bijgevolg veel stress en twijfels met zich mee. Is dat bij jou ook het geval? Zowerkthet.be zet alles over de juiste studiekeuze maken op een rijtje. Weg met die studiekeuzestress!
Hoe maak ik de juiste studiekeuze?
Om je keuzestress al iets te verlichten: er bestaat niet iets zoals dé juiste studiekeuze. Want wat voor jou helemaal juist voelt, geldt niet per se voor een ander. Laat je dus zeker niet leiden door iemand in jouw omgeving, maar luister naar je eigen gevoel. Jij bent diegene die de studie gaat volgen en het is daarom best iets waar je zelf helemaal achterstaat.
Geen idee hoe je aan dat denkproces begint? Lees dan snel verder om te weten te komen over welke zaken je al kunt nadenken zodat je een doordachte keuze te maken. Lukt het niet op basis daarvan, dan zijn er sites en organisaties zoals zowerkthet.be om jou met raad en daad bij te staan. Zo krijg je altijd advies waar nodig.
Wat kan ik goed of hoe ontdek ik waar ik goed in ben?
Laten we beginnen bij het begin. Voor je jezelf op het indrukwekkende studiekeuzeaanbod stort, is het belangrijk om jezelf af te vragen: wat kan ik al goed? Welke sterke punten kwamen in mijn schoolopleiding al naar voor? Welke zaken doe ik in mijn vrije tijd en waarin blink ik uit? Wat zijn mijn positieve en negatieve karaktereigenschappen?
Wanneer je hier actief over nadenkt, schets je voor jezelf al een bepaald profiel. Door te focussen op wat je goed kan, kom je misschien automatisch uit bij de juiste studiekeuze voor iets dat in het verlengde daarvan ligt. Twijfel je aan jezelf of weet je niet goed waar je écht goed in bent? Aarzel dan niet om eens te surfen naar zowerkthet.be en er je vraag te stellen via ‘ik wil een diploma’ of ‘Help me‘. Coach Kathleen brengt met plezier samen met jou je talenten in kaart én helpt je op weg naar een gepaste studiekeuze.
Wat doe ik graag?
Je weet ondertussen al wat je goed kan, maar wat doe je écht graag? Soms kan het zijn dat waar je goed in bent niet per se strookt met wat je zelf heel graag doet. Het is niet omdat je van jezelf vindt dat je nog niet goed bent in iets, dat je er niet goed in kan worden. Denk dus goed na over waar je met plezier voor uit je bed zou komen: waar word je enthousiast van? Ook die kennis duwt je mogelijks in de richting van een juiste studiekeuze. Ook hier last van twijfels? Dan staan de nodige ondersteuningsplatformen in dit geval eveneens klaar voor advies. Je moet het niet alleen doen!
Betekent een hoge studiekeuze automatisch een hoger loon?
Met een hoger diploma maak je sowieso meer kans op een job met een hoger loon. De juiste studiekeuze moet je daarentegen zeker niet laten bepalen door welke studie je het hoogste loon oplevert. Of je nu kiest voor een opleiding aan de hogeschool of de universiteit: dat zegt niets over waar je uiteindelijk belandt en wat je zal verdienen. Je startersloon wordt wel degelijk bepaald door het type diploma dat je hebt, maar dat kan heel uiteenlopend verschillen van sector tot sector en van bedrijf tot bedrijf.
Is een studiekeuze een keuze voor altijd?
De juiste studiekeuze maken, betekent de juiste studiekeuze maken voor jou op een bepaald moment in je leven. Dat betekent zeker niet dat die studiekeuze voor altijd is. Haal dus al maar opgelucht adem: je kan altijd nog een andere weg uitgaan. Start je aan een studie en kom je erachter dat je toch liever iets anders wilt doen? Dan kan je altijd nog veranderen. Je moet zeker geen schrik hebben om in een foute studiekeuze vast te zitten, want alleen jij bepaalt wat je studeert en waarmee je verdergaat. Daarnaast is veranderen van studie geen reden tot paniek. Je hebt het geprobeerd. Dan heb je gewoonweg nog meer inzicht in wat je wél wilt, en je hebt extra kennis opgedaan: win-win!
Wat als ik niet kan kiezen?
Het keuzeaanbod aan studiekeuzes kan heel intimiderend zijn. Het gevoel hebben dat je niet kunt kiezen is dus heel normaal. Laat je vooral niet verlammen door alle keuzeopties, maar ga eventueel samen met zowerkthet.be op zoek naar jouw sterke en zwakke punten, en naar je interesses en talenten. Extern advies levert je nieuwe inzichten op die je zomaar in de juiste richting kunnen duwen. Het proberen waard, toch?
Zit je nog met vragen of heb je nood aan wat extra hulp? Gebruik zeker zowerkthet.be als hulpmiddel om makkelijker de juiste studiekeuze te maken. Klik op ‘ik wil een diploma’ op de website en vul de nodige gegevens in. Eens we jouw vraag binnenkrijgen, bekijken we samen hoe we je kunnen helpen. Verder vind je op de website veel handige tips over verder studeren en nog veel meer studiegerelateerde informatie.
Geef een reactie