Krijg je geen reactie na een sollicitatiegesprek? Dit moet je doen.

Man wacht angstig af op het resultaat van zijn sollicitatie bij potentiële werkgevers.

Wat moet je doen als je na een sollicitatiegesprek geghost wordt door je potentiële nieuwe werkgever? Het leek zo’n vlot gesprek en toch wacht je al dagen op dat beslissende telefoontje. Drie basisregels: Panikeer niet, wees geduldig en neem het vooral niet persoonlijk op. 

Twee weken geleden had je een fijn gesprek op het kantoor waar je al zo lang wil beginnen werken. Het leek goed te gaan, en toch heb je nog altijd geen reactie ontvangen. Niet schrikken, maar het kan zijn dat de werkgever je aan het ghosten is. Het is een term die ontstond in de datingwereld, maar die ook voor werkzoekenden steeds herkenbaarder wordt. In plaats van het slechte nieuws te brengen, vermijdt de werkgever een ongemakkelijke conversatie door je zonder uitleg te laten hangen. Geen fijn gevoel. Maar je weet het niet zeker. Het kan ook zijn dat de sollicitatiegesprekken nog lopende zijn of de beslissing langer dan verwacht op zich laat wachten. Bij deze: een handleiding voor wanneer de stilte na het sollicitatiegesprek iets te luid wordt.

Vraag wat je gesprekspartner ervan vond

Een goede manier om net na afloop van je gesprek voorzichtig al even te polsen naar je plaats in de running. Je toont meteen ook dat je een openstaat voor feedback en bereid bent om bij te leren. Dit is trouwens een geschikt moment om te vragen hoe ze zullen communiceren na afloop van de sollicitatiegesprekken. Maak het concreet en vraag wanneer ze jou met nieuws zullen contacteren.

Hoe lang moet je wachten? 

Meestal duurt het vijf tot zeven werkdagen vooraleer je een reactie krijgt. Maar het kan ook langer duren. Misschien zit de organisatie nog volop in de selectieprocedure of moet er nog intern overleg volgen met een teamleider of een HR-medewerker. Als je na die zeven werkdagen, of na de afgesproken termijn, nog geen reactie hebt gekregen, kun je zelf contact opnemen. Maar pak het rustig aan, want je wil geen ongeduldige of onbeleefde indruk maken.
Als er een vaste dag is afgesproken voor de terugkoppeling wacht je tot het einde van die dag of de daaropvolgende ochtend om zelf te mailen of te bellen.

Stuur een eerste herinnering per mail

Na zeven werkdagen kan je even polsen of er al een beslissing is gemaakt. Een mail is minder opdringerig dan een telefoontje. Gebruik het als een subtiele herinnering, maar ook als een kans om je nogmaals te onderscheiden van de andere kandidaten door te benadrukken hoe enthousiast je bent over de functie of het bedrijf. Blijf positief en vriendelijk.
Geef je mail een duidelijke onderwerpregel. Werkgevers hebben vaak een overvolle mailbox, dus je moet meteen de aandacht trekken. Bedank hen voor het fijne sollicitatiegesprek en vraag en passant of de teerling al geworpen is. Als je met een HR-afdeling contact opneemt, moet je beseffen dat HR-medewerkers niet altijd alle antwoorden hebben. Interne communicatie loopt niet altijd even vlot. HR is niet altijd op de hoogte van het gesprek dat je had met een manager of een collega. Ook hier: blijf positief en rustig. Als ze je niet kunnen helpen, vraag je wie je wél best contacteert.

Aanvaard de afwijzing

Heb je een mail gestuurd en even gebeld, maar heb je nog steeds geen antwoord?
Neem het niet persoonlijk op. De werkgever heeft het waarschijnlijk erg druk en, het kan hard klinken, hij of zij is waarschijnlijk gefocust op het aanwerven van een andere kandidaat. Maar wees eerlijk, zou je willen werken op een plek waar ghosten deel uitmaakt van de bedrijfscultuur?

Vraag altijd om uitleg

Krijg je eindelijk dat verlossende telefoontje, maar blijkt dat je niet weerhouden bent? Of net wel? Hoe dan ook: vraag altijd waarom je werkgever besloten heeft om je wel of niet aan boord te hijsen. De kans is groot dat je door die feedback wat bijleert over jezelf. Het is info waaruit je kan leren en die je kan meenemen naar een volgende sollicitatie.

Zoek je nog meer sollicitatietips? Op www.zowerkthet.be vind je de antwoorden op je vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *